Moguće "selektivno zatvaranje": Da li se razmišlja o uvođenju policijskog časa u Srbiji?

08.11.2020

10:26 >> 12:48

0

Autor: M. I.

Određena vrsta zatvaranja, u smislu da su određene stvari zabranjene, sigurno će se dogoditi, napominje Kon

Moguće "selektivno zatvaranje": Da li se razmišlja o uvođenju policijskog časa u Srbiji?
Copyright Foto:24sedam/ Katarina Mihajlović

U Srbiji se, prethodnih dana, beleži porast broja zaraženih, ali nadležni za sada ne razmišljaju o policijskom času ili karantinu.

Kako navode predstavnici struke, Srbija se još ne nalazi u situaciji u kojoj je uvođenje policijskog časa neizbežno. S druge strane, epidemiolog dr Predrag Kon smatra da je neki oblik zabrane kretanja potreban.

– Treba razmišljati o zabrani kretanja u nekom obliku, da se nešto skrati,da se ide samo do prodavnice… Za sada nije opcija vanredno stanje. Mi ne možemo da odustanemo ako je neophodno da uvedemo vanredno stanje – rekao je ranije dr Kon.

Policijski čas i dalje moguć

Kon dodaje i da je pitanje šta smatramo “lokdaunom” jer je “jedna stvar ono što je bilo u vanrednom stanju i to se verovatno nikada neće ponoviti, ali postoji kao krajnja mogućnost”.

– S druge strane, određena vrsta zatvaranja, u smislu da su određene stvari zabranjene, sigurno će se dogoditi, a ako bude ograničenja kretanja, ono će biti definisano na drugi način, ne u vidu policijskog časa – zaključio je Kon.

Pročitajte još: Direktor Kliničkog centra Srbije: Naši bolnički kapaciteti su već pretrpani

Da se o uvođenju najoštrijih mera još ne razmišlja naglasio je i imunolog dr Srđa Janković.

– Broj novozaraženih je najvažniji parametar kada se gleda u odnosu na broj testiranih, ali ne donosimo odluku o karantinu samo na osnovu tog jednog parametra. Za sada su na snazi mere koje bi, ako ih svi sprovedemo, mogle značajno da umanje porast. Naredna mera bi mogla da bude da se broj okupljenih na jednom mestu smanji sa sadašnjih 30. Želimo da izbegnemo policijski čas tako što ćemo suzbiti porast broja zaraženih. Nije nam cilj da uvodimo restriktivne mere. One se uvode kada nema drugog izbora – rekao je Janković.

Popunjeni bolnički kapaciteti

Poslednjih dana beležimo rekorde kada je reč o broju zaraženih, te se i bolnički kapaciteti popunjavaju. Prema podacima Instituta “Batut” broj hospitalizovanih lica, zaključno sa jučerašnjim danom je 2.307.

Foto 24sedam/Katarina Mihajlović

Prema poslednjem preseku u Srbiji je trenutno na respiratorima 77 osoba, što je za tri više nego prethodnog dana. Ako se trend rasta nastavi, svakako da razloga za brigu ima.

Opasnost od lokalnih žarišta

Beograd je poslednjih nedelja najveće žarište u Srbiji, a u prethodnih 24 sata zabeleženo je 40 odsto od ukupnog broja zaraženih.

Pročitajte još: U Višegradskoj je do sada porođeno 50 trudnica pozitivnih na koronavirus, broj pregleda raste

Na drugom mestu nalazi se Kragujevac, dok je na trećem Novi Sad.

Moguće “selektivno zatvaranje”

Dr Branislav Tiodorović je napomenuo da je moguće “selektivno zatvaranje”.

– Ne očekujem neke posebno rigorozne mere, jer ne mislim da nam je ikakvo zatvaranje neophodno u pravom smislu te reči. Mi se nalazimo u situaciji da ćemo morati dobro da promišljamo svaki dan i ceo tim koji se ovim bavi i medicinski i ekonomski mora da brine da uspostavi taj balans koji je neophodan između ekonomije i zdravlja, jer bez ekonomije nema ni očuvanja zdravlja – rekao je dr Tiodorović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike