"Da ih posedujemo ne bismo imali dileme oko Mateja Periša": U srpskoj policiji merkaju "pametne stanice"

09.03.2022

08:15

0

Pametne policijske stanice, kakve postoje u Dubaiju, imaju softver za prepoznavanje lica i identifikaciju osobe

"Da ih posedujemo ne bismo imali dileme oko Mateja Periša": U srpskoj policiji merkaju "pametne stanice"
Copyright Printscreen/ Youtube SAT

Ministar policije Aleksandar Vulin nedavno je u Dubaiju razgovarao sa direktorom policije tog grada Abdulahom Kalifom al Marijem o unapređenju policijske saradnje i istakao da je Srbija impresionirana napretkom i inovacijama koje policija Dubaija koristi u svom radu, posebno kada je reč o pametnim policijskim stanicama.

Naime, reč je o novom, inovativnom konceptu policijske stanice, čiji se princip funkcionisanja zasniva na minimalnom prisustvu policijskih službenika i na politici "nula papira".

Kriminolog Ratomir Antonović je za 24sedam objasnio da je cilj da se, zahvaljujući savremenoj, digitalnoj opremi, rad tih stanica maksimalno osavremeni i da se omogući da sve radi na pritisak dugmeta.

- Poenta je u tome da postoji jedna kompletna baza podataka svih izvršilaca krivičnih dela, rizičnih osoba, ljudi koji su bezbednosno interesantni... Ideja je da se na taj način vrši kontrola bezbednosne situacije - objašnjava nam kriminolog Antonović.

On ističe da pametne policijske stanice imaju softver baš za prepoznavanje lica i identifikaciju osobe.

- One imaju sve to, ali je problem u tome što kod nas to sve još uvek ne može da zaživi, jer bismo onda morali da uvedemo novi zakon o policiji koji bi, između ostalog, podrazumevao i uvođenje tih softvera za prepoznavanje lica, protiv čega se ranije pobunio naš nevladin sektor. Međutim, da sada imamo tu situaciju i opremu, ne bismo imali dileme da li je na snimcima sigurnosnih kamera nestali Matej Periš ili neko drugi protrčao tim ulicama, i ko je bio sa njim - rekao je Antonović.

Foto: 24sedam/Goran Sivački
 

On dodaje da se zalagao za uvođenje tih kamera jer smatra da se ništa manje na taj način ne ugrožavaju ljudska prava nego snimanjem ili slikanjem običnim kamerama. 

- Mogu da razumem da se neko protivi uvođenju ove bezbednosne mere jedino ako je počinilac nekog krivičnog dela pa mu smeta da se njegovo lice prepozna. Samo zato bi nekome bilo u interesu da se ne uvedu ove stanice - kaže kriminolog, i zaključuje da bi svi u državi trebalo da budu za bezbednost građana Srbije.

Stručnjak za bezbednost Darko Trifunović takođe je za 24sedam objasnio da bi to kod nas bilo protivzakonito i da za sada ne može da se govori o njihovom uvođenju.

- Te pametne stanice funkcionišu po modelu kineskih pametnih stanica. Kod njih se u jednom vozilu kreće pokretna pametna policijska stanica koja snima ljude. Taj softver je vezan za prepoznavanje oblika i lica, ali naš krivični zakon zabranjuje takvo snimanje bez odobrenja suda i tužilaštva - rekao je Trifunović za naš portal.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike