Neuobičajene reakcije na vakcinu protiv korone: Doktor Kon dao mišljenje i analizu

26.12.2020

12:04 >> 16:22

0

Autor: A. B.

Tokom januara svakih sedam dana stizaće nam nova količina, dodaje čuveni epidemiolog

Neuobičajene reakcije na vakcinu protiv korone: Doktor Kon dao mišljenje i analizu
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se dobro oseća posle primljene vakcine protiv korona virusa, kao i da je prvog dana posle nekoliko sati počeo da oseća bol u ramenu gde je primio vakcinu, ali da je sledećeg dana to već nestalo.

On je naveo da nema direktne informacije kako se osećaju oni koji su u Srbiji dobili vakcinu, ali da, koliko zna, nije bilo prijavljeno ništa što je neuobičajeno.

ATA Images/Antonio Ahel

– Smatra se da već nedelju dana nakon druge doze postoji zaštita, ali i da dve nedelje nakon prve doze počinje stvaranje antitela kod najvećeg broja ljudi. Proizvođač garantuje da, ono što je 95 odsto ljudi doživelo koji su testirani pre puštanja u promet vakcine, a stvaranje antitela posle nedelju dana posle druge doze – rekao je dr Kon.

Upitan kada može da se očekuje masovna vakcinacija i koje će nam vakcine biti dostupne, Kon je rekao da što se Fajzerove vakcine tiče jasno je da će tokom januara svakih sedam dana stizati nova količina.

On je naveo da će samo u januaru stići oko 50.000 doza Fajzerove vakcine, a da će u prvom kvartalu 2021. biti dopremljeno ukupno 290.000 doza.

Pročitajte još:

– Znamo za ovih 20 i nešto hiljada što je u prvom kontignetu, koji treba da stigne do 4. januara, računajući i ovih prvih 4.870 koje su stigle. Onda ide dalje sukcesivno. Samo u toku janaura oko 50.000 doza, više od 100.000 treba da bude u februaru. U prvom kvartalu bilo je planirano 340.000 da bude, a koliko sam shvatio biće 290.000, jer Fajzer ne može da isporuči sve količine, zbog ogromne potražnje – naveo je Kon.

Dodao je da paralelno sa tim očekuje se prisustvo i kineske Sinefarmove vakcine, a zatim i Sputnjik V.

Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

– Očekuje se dalji rad Agencije za lekove i medicinska sredstva, u smislu ispitivanje dokumentacije i testiranja uzoraka koje su dobili – naveo je on i dodao da se očekuje da sve vakcine ovde budu već u januaru.

Kon je naveo da svako može da bira vakcinu, ali da jedino što može da se desi je da će vakcine stizati sukcesivno, te da ne može da se očekuje da će svaki dom zdravlja u svakom trenutku imati sve tri vakcine.

– Ako neko bude želeo isključivo određenog proizvođača, možda će morati da sačeka. Ali to nije neko dugo vreme. Videćemo kakav će biti odziv. Interes je sada veliki. Vakcinacaija je izlaz iz ove situacije – izjavio je on.

Kon je naveo da postoji koordinacioni tim i Nacionalni komitet za imunizaciju koji su pripremili plan vakcinacijie.

– Jasno je da će se koristiti svi kapaciteti koji postoje. Što se tiče ove vakcinacije sa Fajzerovom vakcionom jedina traži posebnu logistiku i ona je napravljena. Zahtevna je jer traži da se vakcina od momenta kad se izvadi sa temperature minus 80, mora upotrebiti u roku od pet dana, a od momenta kad se ta količina od pet doza, koja je u jednom pakovanju rastvori, mora da se upotrebi u roku šest sati – rekao je dr Kon i dodao da se ostale vakcine čuvaju na uobičajenoj temperaturi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike