"Svaka šesta Pančevka ne sme noću da šeta sama, svaka četvrta Zemunka nosi suzavac da bi se osećala bezbedno!"

23.02.2022 | 20:30

Autor: Dijana Antonijević

Ministarke Zorana Mihajlović i Gordana Čomić istakle su da je svaka žena sigurno doživela neki vid nasilja na ulici

Copyright Foto: Tanjug/Zoran Petrovic

U Srbiji je pokrenut projekat "Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru" s ciljem da se doprinese borbi protiv svih oblika rodno zasnovanog nasilja.

Danas je u Beogradu održana konferencija povodom ovog projekta čiji je glavni cilj unapređenje rada nacionalnih i lokalnih institucija i drugih aktera u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama u svim sferama privatnog i javnog života.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da se o sigurnosti žena i devojčica malo govorilo, a svi znamo da su izložene nasilju i manje bezbedne u javnom prostoru.

Ona je iznela i podatke istraživanja koja su rađena na teritorijama opština Pančevo, Zemun i Kraljevo. Ta istraživanja su pokazala da u Pančevu svaka šesta žena ne ide noću sama, a da u Zemunu svaka četvrta žena nosi suzavac da bi se osećala bezbednije.

- To je stvarnost koju živimo u svakom delu Srbije, bilo da je dan ili noć, autobus ili taksi ili pešačenje. Zato je važno da učinimo sve da devojčice i žene budu bezbednije i sigurnije - poručila je potpredsednica Vlade Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Petrovic
 

Mihajlovićeva je istakla i da je svaka žena sigurno doživela neki vid nasilja.

Istog mišljenja je bila i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, koja je za 24sedam rekla da je nasilje i to kada vam neko dobacuje na ulici ili "zuri" u vas.

- Cilj je da imamo argumentovane činjenice da dokažemo koliko je zao, loš i nepotreban pokroviteljski stav prema ženama u društvu jer se ženi nasiljem obraćaju na ulici, ženama se zabranjuju sport i razne druge aktivnosti jer neki ljudi smatraju da to nije za njih - rekla je Čomićeva.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić rekla je da, nažalost, u 21. veku još pričamo o ravnopravnosti polova i sigurnosti žena i devojčica, kao i da ne postoji tačka na zemaljskoj kugli gde je dostignuta apsolutna rodna ravnopravnost, i dodala da su te razlike vidljivije u slabije razvijenim delovima sveta. POGLEDAJ GALERIJU

Nakon obraćanja ministarki Vlade Srbije organizovan je panel u kom su učestvovale dr Kosana Beker, stručnjak za rodnu ravnopravnost, programska direktorka udruženja građanki "FemPlatz", dr Jelena Višnjić, osnivač i urednica festivala feminističke kulture i akcije "BeFem", i Maja Lalić, arhitekta, osnivač i kretivna direktorka Mikser festivala.

Foto: 24sedam/D.A.
 

Dr Kosana Beker je u svom obraćanju istakla da je najviše brine činjenica da su napadi koji se svakodnevno dešavaju u javnim prostorima u stvari normalizovani.

- Zbog toga dolazi do momenta da kad neke žene i reaguju dobiju odgovor da preteruju i da nije to ništa. Problem u javnom prostoru su ulice, osvetljenje, vraćanje kući... Problem su patrijarhat i naše rodne uloge, jer se od nas očekuje da postupimo na određeni način - rekla je Bekerova.

Ona se u izjavi za 24sedam osvrnula i na to da je kod žena ipak povećana svest o nasilju nad njima i da je sada potrebno da svega budu svesni i nadležni.

- Sad su nam žene pokazale da same iznose promene. Mislim da je ta moć koju mi žene imamo u ovakvim stvarima nešto što je stvarno jako veliko i imamo moćno oružje. Međutim, sa druge strane, nije odgovornost žene pojedinačno, ali ni pokreta za to da li će biti bezbedna i zaštićena. Imamo državu koja sve to mora da omogući - kaže doktorka Beker za naš portal i dodaje:

- Možda ovim, i ovakvim stvarima o kojima smo pričali danas i istraživanjima podsetimo na to koliko se to u stvari ne dešava. Kad pogledate čitavu inicijativu #NisamPrijavila vidite da mi imamo zakone i da su oni sjajni, samo je potrebno da one dobiju podršku. Ovo je odličan momenat da se u državi i institucijama osveste i vide da to što usvajamo mora i da se primenjuje.

Foto: 24sedam/D.A.
 

Zamenik šefa misije Ambasade Velike Britanije u Srbiji Dominik Otvej je istakao je da je ovo tema od izuzetnog značaja ne samo za Srbiju i Veliku Britaniju, već i globalno.

- Menjanje svesti i načina razmišljanja i kod muškaraca i kod žena i te kako će pomoći da se žene osećaju bezbednije - naglasio je Otvej, i dodao da je Vlada Srbije dužna da obezbedi resurse da se ženama koje su žrtve nasilja pomogne da imaju bezbedna mesta gde mogu da se sklone.

Projekat "Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru" pokrenula je Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Republike Srbije i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a projekat finansira Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu.

BONUS VIDEO:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/01/01/64c4e9aeb45738d81958c9a6/uhd/64c4e9aeb45738d81958c9a6.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c9a6",poster:"https://video.24sedam.rs/storage/images/3701-1710-thumb-thumb-thumb.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam