Apotekari tvrde da nema dovoljno "fraksiparina" na tržištu, u RFZO kažu da je problem do apoteka

22.02.2022

13:25

1

Glavni problem je što većina količina koje se uvoze idu u kovid-bolnice, kažu u Udruženju privatnih apotekara

Apotekari tvrde da nema dovoljno "fraksiparina" na tržištu, u RFZO kažu da je problem do apoteka
apoteka fraksiparin - Copyright Pixabay/Wikimedia

Lek "fraksiparin", koji se koristi  protiv zgrušnjavanja krvi, bio je proteklih meseci deficitaran na tržištu zbog toga što se koristio, između ostalog, i u terapiji nekih pacijenata obolelih od korone.

Redakcija portala 24sedam proverila je stanje u nekoliko apoteka, a kako smo uspeli da saznamo, najčešći je problem u tome što u pojedinim apotekama ima samo određenih doza ovog leka. Inače, lek se prodaje u obliku injekcija i postoje tri doze koje lekar propisuje u zavisnosti od potreba pacijenta.

Ovu informaciju potvrdio je i Dragutin Rajevac iz Udruženja privatnih apotekara.

- Probleme sa nedostatkom "fraksiparina" imali smo poslednje pola godine. Glavni problem je što većina količina koje se uvoze idu u kovid-bolnice. Sve zalihe koje su apoteke imale su potrošene, a ako se negde pojavi, onda je to po jedna-dve kutije od 10 sireta, što je dovoljno za jednog čoveka - kaže Rajevac.

Postoji i zamena, ali Rajevac kaže da je i sa tim lekom problem. 

- Nadam se da će ova korona da popusti u naredna dva meseca i da će tržište da se stabilizuje. Bitno je da bolnice dobijaju dovoljne količine - objasnio je on.

S druge strane u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da ovog leka ima dovoljno, a problem je verovatno sa narudžbinama od strane apoteka.

- Leka na stanju imamo dovoljno, možda je problem u tome kojom ga brzinom naručuju apoteke jer postoji procedura od trenutka narudžbine do trenutka isporuke - objasnili su nam oni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike