Najnoviji korona presek: Opet skaču brojke! 37 odsto testiranih zaraženo!

14.02.2022

14:15

1

Pratite najnovije informacije o virusu u našoj zemlji

Najnoviji korona presek: Opet skaču brojke! 37 odsto testiranih zaraženo!
Najnovija vest Korona - Copyright 24sedam

Koronavirus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 7.030 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 67 pacijenata. Testirano je 19.145 osoba.

Zaraženo je približno 37 odsto testiranih. Pomoću respiratora diše 190 pacijenata.

Juče je koronavirus potvrđen kod 6.036 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminuo 61 pacijent. Testirano je 16.284 osoba, a na respiratorima se nalazilo 189  pacijenata.

Zaraženo je bilo više od 37 odsto testiranih u jučerašnjem danu.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević kaže da iako je u toj zdravstvenoj ustanovi najviše starijih pacijenata, prošle nedelje ih je veoma uznemirio slučaj muškarca 1976. godište koji je preminuo neposredno nakon prijema. Prvi put sam od kada radi kovid bolnica u Batajnici, za ovih 15 meseci, naložila da se uradi sudska obdukcija, rekla je Adžić Vukičevićeva.

- To je slučaj koji je nas u kovid bolnici Batajnica veoma uznemirio tokom prošle nedelje - naglasila je Adžić Vukičevićeva.

- Radi se o jednom mladom čoveku – 1976. godište koji je prve simptome dobio u nedelju. Simptomi su bili kao i kod svih drugih bolesnika – povišena temperatura i bolovi u mišićima. On je registrovan u kovid ambulanti u Zemunu kao lakši slučaj - kaže doktorka.

Ističe da je do rapidnog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja došlo tri dana posle toga.

- U sredu na četvrtak kada se javio u prijemno-trijažni centar bio je toliko narušenog opšteg stanja da je došao praktično iz kreveta u šortsu i majici. Odmah je primljen u našu bolnicu, to je bilo u ranim jutarnjim satima, dečko je imao potpuno normalan snimak pluća i potpuno uredan EKG zapis i urednu laboratoriju osim nešto povišenog nivoa hemoglobina i ono što je za brigu bilo to je da nismo mogli da nađemo nijedan palpabilan puls - objasnila je Adžić Vukičevićeva.

Nekoliko minuta nakon toga, ističe, ruke su mu pocrnele i prebačen je u jedinicu intenzivnog lečenja.

- Odmah je započeta reanimacija koja je trajala 52 minuta i on je preminuo - navela je doktorka.

- Ja sam zamolila kolege iz radiološke službe da se, preminulom pacijentu, uradi skener koji je pokazao difuzne trombove, znači svuda ishemijske promene – od glave, pluća, stomaka, gorih i donjih ekstremiteta. Prvi put sam od kada radi kovid bolnica u Batajnici, za ovih 15 meseci, naložila da se uradi sudska obdukcija - naglasila je Adžić Vukičevićeva.

Kazala je da je trenutno u kovid bolnici u Batajnici 598 pacijenata.

To je uglavnom gerijatrijska populacija, preko 70 odsto su stariji ljudi od 70 godina i više od 70 odsto njih i dalje nisu vakcinisani - kaže doktorka.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike