Ministar zdravlja: Bolnice u Beogradu su pune, jutros nije bilo nijednog slobodnog mesta za kovid pacijente

12.11.2020

13:27 >> 13:45

0

Autor: M.V.

Iako je juče otpušteno 250 kovid pacijenata, 600 je moralo da bude primljeno na bolničko lečenje za poslednjih 15 sati, naveo je ministar Lončar

Ministar zdravlja: Bolnice u Beogradu su pune, jutros nije bilo nijednog slobodnog mesta za kovid pacijente
Copyright Foto: Profimedia (Ilustracija)

Jutros u Beogradu nije bilo nijednog slobodnog mesta u bolnici za obolele od korone, istakao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i upozorio je da je “krajnje vreme da budemo jedinstveni i da se u određenom narednom periodu odreknemo nepotrebnih kontakata”.

Lončar je na sednici Skupštine na kojoj se raspravljala o Izmenama i dopunama zakona o zaraznim bolestima naveo da je juče otpušteno 250 kovid pacijenata, ali da je 600 moralo da bude primljeno na bolničko lečenje za poslednjih 15 sati.

Tanjug/Sava Radovanović

– Niko nije ostao nezbrinut, ali jedan deo pacijenata je u bolnicama po Srbiji – kazao je Lončar i dodao da su otvoreni novi kapaciteti, kao i da se kapaciteti u banjama pretvaraju u kovid bolnice.

Lončar ističe da retko koji sistem funkcioniše tako da može da sve građane zbrine u istom trenutku jer se radi dnevno o hiljadama ljudi, a da uz kovid pacijente, moraju se zbrinuti i pacijenti koji nisu pozitivni, ali boluju od drugih bolesti, koje podseća Lončar, nisu prestale da postoje.

– Suština je da građani moraju za jedan vremenski period da se odreknu nekih stvari na koje su navikli. Najveći problem su proslave, žurke i manifestacije sa mnogo ljudi, gde se ne nosi maska, a glasna je muzika pa jedni drugima šapuću na uvo – poručio je on.

Prema njegovim rečima, na taj način se najviše prenosi virus, a državi je cilj da smanji broj zaraženih.

– Ovo je krajnji momenat da ne pričamo mnogo, da budemo jedinstveni i da se privremeno odreknemo nepotrebnih kontakata. Dokazali smo da možemo da funkcionišemo, samo je potrebno da se pridržavamo par stvari i to na određeno vreme – kazao je Lončar i dodao da se pojavila i vakcina, koja će brzo dobiti dozvolu, što će biti spas za sve.

Kako je dodao, pre nekoliko dana potrebno je bilo uzdržavati se od nepotrebnih kontakata 10 dana, a sada s obzirom da je situacija pogoršana potrebno je najmanje dve nedelje.

– Što pre krenemo sa tim, brže ćemo izaći iz ovoga – kazao je ministar zdravlja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike