Srbija dobija nuklearni centar, a njegova svrha biće lečenje: Stručnjaci odgovaraju da li je opasno ako izbije havarija

24.01.2022

19:00

0

Nuklearni centar u Srbiji služio bi za proizvodnju izotopa koji se koriste u zračenju pacijenata sa kancerom

Srbija dobija nuklearni centar, a njegova svrha biće lečenje: Stručnjaci odgovaraju da li je opasno ako izbije havarija
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najavio je da će do kraja godine početi izgradnja nuklearnog centra u Srbiji koji će biti namenjen za industriju i dijagnostiku i lečenje onkoloških bolesti.


Popović je rekao da je reč o centru s najsavremenijim tehnologijama koje će se koristiti u oblasti medicine i industrije, a gradiće se u saradnji sa Rusijom.

- U Srbiji i nekim drugim zemljama u regionu povećan je broj onlokoških bolesti, kancer je svuda oko nas, a Srbija želi da uhvati korak sa najsavremenijim zemljama u razvoju nuklearnih tehnologija za medicinu, za dijagnostiku i lečenje pacijenata sa onkološkim oboljenjima - rekao je Popović.

Kada je reč o industriji, Popović kaže da će centar imati primenu u proizvodnji poluprovodnika, pre svega silicijuma, a da će se koristiti i za dijagnostiku velikih motora, avionskih i železničkih.

Popović navodi da je nuklearni centar potpuno bezbedan, te da nema nikakve veze sa nuklearnim elektranama, i ukazao da u Rusiji postoji osam takvih centara, a u Evropi 14.

- To je istraživački reaktor, nije energetski i potpuno je bezbedan. To ima svaki ozbiljniji univerzitet na Zapadu ili u Rusiji i Kini - naveo je Popović.

Mađari i Bugari žele da budu deo projekta

Ministar Popović je istakao da je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Mađarske i ministarkom energetike Bugarske i da su oni izrazili želju da budu deo tog projekta.

- Uvozimo 99 odsto svega za dijagnostiku i lečenje bolesnika koji imaju kancer. Mi želimo da to proizvodimo u Srbiji na najsavremenijoj opremi i po najsavremenijim tehnologijama - naveo je Popović. 

 

Generalni sekretar Komiteta Srbije Svetskog saveta za energetiku Miodrag Mesarović kaže za 24sedam da bi se u novom nuklearnom centru proizvodili radioizotopi koji se koristi za zračenje onkoloških bolesnika.

- Mi smo u institutu "Vinča" imali reaktor koji je nedavno zatvoren, pa pretpostavljam da bi novi reaktor bio tamo smešten. Trenutno imamo problem sa izotopima koji su potrebni za zračenja bolesnika jer oni imaju kratak životni vek. Dakle, dok ih mi uvezemo oni izgube svoju moć, i zato je dobro da se prave u Srbiji. Centar će, između ostalog, služiti tome da ne moramo da uvozimo te izvore zračenja kojima se podvrgavaju onkološki bolesnici - rekao je Mesarović.

Na konstataciju ministra Popovića da će rad centra biti koristan i za industriju, Mesarović objašnjava da su zračenja značajna ne samo za ljudsko tkivo već i za razne vrste materijala.

- Postoji gama zračenje koje prozračuje metal i ustanovljava kakvog je on sastava. Vrlo često kada lijete metal mogu da se pojave anomalije, bilo da su to šupljine ili neke nečistoće, a to se provera putem zračenja - objasnio je on.

Na pitanje da li rad ovog reaktora stvara opasan otpad, Mesarović odgovara potvrdno.

- Stvara se sitan otpad, ali u Vinči već imate odlagalište za nuklearni otpad još iz bivše Jugoslavije. Uvek ostaje otpad, čak i od materijala oko njega koji bude ozračen. Ali to su minimalne količine otpada, tako da će verovatno sa tim i dalje puniti hangare dok se neko ne seti da mora da se skloni iz okoline Beograda - objasnio je Mesarović.

On je podsetio da je u institutu u Vinči ugašen reaktor iz 1958. godine, a da je ostao još jedan manji reaktor koji se, prema njegovim saznanjima, ne koristi.

- Što se tiče novog reaktora, to će verovatno biti samo minijaturnija verzija postojećeg. Kada je reč o opasnosti od zračenja, njega imate i u prirodi. Ali čak i da se desi neka havarija na novom reaktoru, pošto je mali i ne bi napravio ozbiljniji problem - objasnio je Mesarović.

 

Nuklearku bismo gradili 20 godina

Na pitanje da li će se u narednom periodu graditi nuklearna elektrana u Srbiji, Popović kaže da bi trebalo da imamo nuklearnu elektranu, jer se tako može obezbediti najjeftinija i najčistija elektroenergija.

- To jedino možemo da uradimo preko nuklearnih elektrana, ali to je proces za 15 do 20 godina - kaže Popović.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike