Patrijarh Porfirije se oprostio od episkopa šabačkog: "Večan ti pomen, oče i brate Lavrentije"

23.01.2022

21:08

0

Autor: 24sedam

Poglavar SPC je naveo da su se u ličnosti preminulog vladike sabrale najlepše osobine

Patrijarh Porfirije se oprostio od episkopa šabačkog:  "Večan ti pomen, oče i brate Lavrentije"
Tanjug/Miloš Milivojević

Patrijarh srpski Porfirije oprostio se od episkopa šabačkog Lavrentija, koji je danas preminuo, navodeći da je vladika poštovao svaku ličnost, da je gajio nežnu ljubav prema svom narodu i spremnost na pomoć svakome, kao i da ga je krasila potpuna i bezuslovna odanost Crkvi, njenom ustrojstvu, poretku i njenom jedinstvu.

- Mi se sa tugom opraštamo od ovog divnog arhijereja i molimo Bogu za pokoj njegove duše, i u isto vreme se pitamo šta nam to Bog ukazuje kada je ovaj čas izabrao da sebi pozove najstarijeg srpskog arhijereja - naglasio je srpski patrijarh u poruci na Instagramu.

 

 

On je naveo da su se u ličnosti vladike Lavrentija sabrale najlepše osobine koje su krasile onu plejadu srpskih arhijereja koji su u doba blaženog spomena patrijarha srpskog Germana punog teških iskušenja, "čuvali i očuvali Vinograd Gospodnji zasađen u srpskom narodu".

- Uz poštovanje svake ličnosti, nežnu ljubav prema svom narodu i spremnost na pomoć svakome u nevolji, samopregor, zdravo rodoljublje, mudro izbegavanje nepotrebnih sukoba i spremnost na kompromis na dobro Crkve i naroda, ljubav prema bogosluženju, ali i prema književnosti i negovanje narodne kulture, ovo pokolenje arhijereja, a posebno vladiku Lavrentija, krasila je potpuna i bezuslovna odanost Crkvi, njenom ustrojstvu, poretku i njenom jedinstvu - istakao je patrijarh Porfirije.

"Eto, to nam", kako je napisao patrijarh srpski, "Bog i poručuje danas kada je posle 64 godine monaške i 55 godina arhijerejske službe, u svoje Carstvo pozvao episkopa šabačkog Lavrentija".

- Večan ti pomen dostoblažene i prisnopamjatne oče i brate Lavrentije - istakao je on.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti