Korona divlja u Srbiji: Više od 17.000 zaraženih, 28 pacijenata preminulo!

19.01.2022

13:56

0

Pratite najnovije informacije o virusu u našoj zemlji

Korona divlja u Srbiji: Više od 17.000 zaraženih, 28 pacijenata preminulo!
Najnovija vest Korona - Copyright 24sedam

Koronavirus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 17.318 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 28 pacijenata. Testirano je 36.434osoba. Na respiratoru je 112 pacijenata.

Juče je u Srbiji kovid potvrđen kod 18.006 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 26 pacijenata, dok je na respiratoru bilo 109 osoba. Tom prilikom testirano je 39.740 osoba.

Dr Radmilo Petrović izneo je procenu da je broj stvarno inficiranih koronom sigurno tri, a možda i četiri puta veći od onog koji se zvanično evidentira na osnovu laboratorijskih analiza.

- To znači da je u Srbiji, za poslednjih sedam dana, od kada imamo petocifren broj potvrđenih infekcija na dnevnom nivou, zaraženo između 250.000 i 300.000 ljudi, a ogromna većina se "ne vidi u sistemu evidencija" - ističe prijamrijus Petrović.

Epidemiolog kaže da će do kraja marta, omikron sojem, koji ima najviše mutacija do sada pa probija i postvakcinalni i prirodno stečen imunitet, biti inficirano 70 odsto populacije.

- Od tog broja detektovaćemo samo manjinu, a ostali će šetati i širiti virus jer će imati potpuno asimptomatsku infekciju. Zaraženi omikronom, u principu, imaju lakše simptome od onih koje je izazivala delta varijanta virusa, i siguran sam da većina uopšte ne traži lekarsku pomoć. Zato i kažem da je broj inficiranih tri ili četiri puta veći nego što se registruje. U situaciji kada imamo masovno inficiranje, i lakšu kliničku sliku, više nalik prehladi, meni je razumljivo što se ljudi odlučuju da ne staju u redove ispred kovid-ambulanti - kaže dr Petrović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike