Lome se po ledu ko snoplje, najviše pucaju zglobovi! Naglo skočio broj pacijenata sa prelomima po Srbiji

15.01.2022

07:15

0

U KCS za petinu veći broj pacijenata sa prelomima, u niškoj ortopediji čak 80 odsto

Lome se po ledu ko snoplje, najviše pucaju zglobovi! Naglo skočio broj pacijenata sa prelomima po Srbiji
24sedam/Katarina Mihajlović

Proteklih nekoliko dana broj građana koji se javljaju na šaltere Urgentnog centra povećan je za petinu, potvrdili su za 24sedam u Kliničkom centru Srbije.

- Prethodnih nekoliko dana otkako je pao sneg primećeno je da je broj pacijenata koji se javljaju zbog ortopedskih povreda povećan 20 odsto, uglavnom zbog padova na ledu. To, uglavnom, nisu teške povrede i većina ne zahteva bolničko lečenje - rekli su nam u KCS-u.

Ortoped Duško Spasovski sa "Instituta za ortopediju Banjica" rekao je za 24sedam da se prethodnih nekoliko dana povećao broj građana koji se javljaju sa prelomima kostiju.

- Zimi se građani mnogo češće javljaju zbog preloma, pogotovo kada ima snega i leda. Radnim danima na ortopediji imamo više pacijenata nego vikendom, zato što se tokom radne nedelje građani više kreću. Najčešći su prelomi ručnog zgloba, povrede u predelu skočnog zgloba, razna istegnuća kolena, prelomi u predelu zgloba kuka, kao i povrede leđa - objasnio je ortoped.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Spasovski savetuje građane da tokom ledenih dana paze pri izboru obuće, kao i da povedu računa kuda hodaju, kako bi se izbegle neželjene povrede. 

- Jedan od karakterističnih problema zimi u Beogradu su i ledenice koje padaju sa krovova. Građani bi trebalo da obrate pažnju kada prilaze zgradama, da uvek prethodno provere da li slučajno ledenica visi i preti da će pasti - zaključio je Spasovski za 24sedam.

Ništa bolja situacija nije ni u Nišu. Zaposleni na Klinici za ortopediju Niš ovih dana imaju znatno više posla, jer se osim pacijenata sa uobičajenim povredama javilo više od 80 Nišlija koji su se povredili na snegu ili ledu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Povećan je broj pacijenata koji su se obratili specijalističkoj ambulanti Klinike za ortopediju. Naravno, nisu isključivo povrede na ledu, ali jeste za nijansu bio povećan broj pacijenata koji su se javili i verovatno je na to uticalo vreme, odnosno poledica - navode iz UKC-a.

Tvrde da ozbiljnijih povreda nije bilo, već da je uglavnom reč o manjim prelomima i iščašenjima koji su sanirani u ambulanti, nakon čega su pacijenti otpušteni na kućno lečenje.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi