Da li u srcu Fruške gore leži nova kovid bolnica? Nekada važila za najbolju ustanovu za lečenje obolelih od tuberkoloze, danas čeka novu namenu!

14.11.2020

20:10 >> 20:29

0

Autor: D.M.

Zašto ova ustanova koja bi mogla da primi na stotine najtežih pacijenata ne bi bila pretvorena u privremenu kovid bolnicu?

Da li u srcu Fruške gore leži nova kovid bolnica? Nekada važila za najbolju ustanovu za lečenje obolelih od tuberkoloze, danas čeka novu namenu!
Copyright Printscreen/Youtube

U vreme epidemije korona virusa, kada su zdravstveni kapaciteti u Srbiji prenapregnuti i kada se sportske hale i sajamski prostori pretvaraju u privremene bolnice, postavlja se logično pitanje: Šta je sa objektima koji zvrje prazni i napušteni, a koji su nekada važili za najbolje bolnice ili medicinske centre koje smo imali?

Takvih objekata po Srbiji ima dosta, ali ih decenijama unazad niko, ali baš niko ne koristi ni u kakvu svrhu samo iz jednog jedinog razloga – ne zna se na čijem su zemljištu sagrađeni, kome pripadaju, i ko će o njima da vodi računa. Pa, onda, neće niko. Bar dok se ne razjasni. A ne razjašnjava se. I propada.

Moglo bi se reći da u ovakvoj situaciji to ne bi trebalo da bude izgovor.

Jedna od takvih bolnica je i čuvena prva srpska bolnica za tuberkulozu na Iriškom vencu, koja je važila za najbolju kliniku za plućne bolesti, a sada malo ko zna i gde se nalazi i šta se sa njom dešava.

A ne dešava se ništa! Tamo je gde je uvek i bila, jedino što je napuštena, ne služi ničemu i što nikome, čak ni u ovim uslovima kada se traži jedan jedini slobodan krevet za nesrećne ljude obolele od pošasti zvane korona virus, ne pada na pamet da pomisli ili javno izgovori: “Zašto ne bismo ovde napravili barem privremenu kovid bolnicu?!”

Printscreen/Facebook/Sasa Radonjic

Šta je problem?

U međuvremenu, desila se restitucija. Zemljište na kojem se nalazi stara bolnica vraćeno je crkvi. I to je u redu. Međutim, u ovim okolnostima, čije god da je, trebalo bi da služi svrsi. Кoliko je potrebno da se renovira, prilagodi, osposobi u situaciji koja ne traje od juče?

Zar je važnije kome pripada od činjenice da je od opšteg interesa!?

Zašto ova ustanova koja bi mogla da primi na stotine najtežih pacijenata ne bi bila pretvorena u privremenu kovid bolnicu?

Postavlja se pitanje i koliko je još ovakvih objekata bez ikakve namene, koliko ih propada bez ikakvog razloga, ili samo razlozi namernog propadanja nisu poznati.

Činjenica je i da nismo svesni situacije u kojoj se nalazimo sve do momenta dok nam, ili nekom nama bližnjem, ne zatreba taj jedan bolnički krevet, do kog ni preko “debele veze” ne možemo da dođemo.

Slučaj stare bolnice na Iriškom vencu nije jedini, jer postoji dugačak spisak objekata koji su potpuno napušteni ili nedovoljno iskorišćeni.

Printscreen/Facebook/Sasa Radonjic

Staru bolnicu pominju tek kao orijentir za neke pešačke staze kroz Frušku goru

Ovaj skoro četvrt veka napušteni kompleks smešten je na samo par stotina metara od velike raskrsnice na vrhu venca, mada mnogi ni ne znaju da uopšte postoji.

Reč je o ogromnom kompleksu sa dobrom, očuvanom infrastrukturom kojem bi sigurno mogla da se pronađe namena.

Izgrađena još 1926. godine, ova ustanova je bila namenjena lečenju obolelih od tuberkoloze i za vreme Кraljevine Jugoslavije važila je za jednu od najboljih bolnica u državi.

Staru bolnicu na Iriškom vencu čine tri odvojene grupe zgrada sa stotinak bolničkih soba i pratećih prostorija koje su građene u različitim periodima, a koje su, sudeći po spoljašnosti, i dalje u dobrom stanju. Na sreću, kompleks se čuva tako da na zgradama nije razbijen nijedan prozor, na svom mestu su i dalje i svi oluci, instalacije i drugi materijali koji obično brzo “nestanu” sa objekata koji se ne koriste.

Zgrade su uglavnom ispražnjene, mada u nekim sobama i prostorijama ima zaostalih bolničkih kreveta i druge medicinske opreme.

Njeno gašenje je vezano za izgradnju Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Кamenici koji je zvanično otvoren 1962. godine, gde je i  premešteno kompletno osoblje i deo bolničke opreme. Početkom devedesetih godina prošlog veka objekte na Iriškom vencu je preuzela vojska, ali je nije dugo koristila, pa je bolnica ubrzo i konačno napuštena.

Printscreen/Facebook/Sasa Radonjic

Da li zbog svog skrivenog položaja u borovoj i hrastovoj šumi, ili prosto zbog nezainteresovanosti i nadležnih i javnosti, o ovom neverovatnom kompleksu ima vrlo malo dostupnih podataka.

Pominje se u “Master planu” za Frušku goru kao kompleks sa ogromnim potencijalom i idejom da se pretvori u dečju bolnicu, ali je sve ostalo na tome i taj nesumnjivi potencijal ovog mesta i dalje čeka.

ČINJENICE:

  • Sve bolnice u Srbiji su popunile kapacitete;
  • Otkazuju se zakazane kontrole, pregledi i operacije usled nedostatka kapaciteta za smeštaj i brigu o pacijentima;
  • Srbija ima prazne objekte koji ničemu ne služe, a mogli bi;
  • Italija čak i hotele pretvara u kovid bolnice.

 

U čemu je problem?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike