Alarmantna situacija sa koronom u Srbiji! Rast broja zaraženih veći od 200 odsto u odnosu na prošli utorak

04.01.2022

15:38

0

U samo dva dana broj novozaraženih je skočio 125, odnosno čak 200 odsto u odnosu na iste dane prethodne nedelje

Alarmantna situacija sa koronom u Srbiji! Rast broja zaraženih veći od 200 odsto u odnosu na prošli utorak
Tan2021-10-22_142616114_0 - Copyright Dominic Lipinski/PA via AP

Korona irus je još jednom pokazao svoju nepredvidivost. Samo nekoliko nedelja nakon što su brojke konačno, nakon gotovo dva meseca, počele da padaju, krenuo je vrtoglav rast. U samo dva dana broj novozaraženih je skočio 125, odnosno čak 200 odsto u odnosu na iste dane prethodne nedelje.

Tako smo u ponedeljak, sa 2.765 novozaraženih imali 125 odsto više u odnosu na ponedeljak sedam dana ranije. Danas su cifre još sumanutije - sa 5.224 novozaraženih to je više od 200 odsto u odnosu na utorak prošle nedelje, kada je obolelih od korona virusa bilo "samo" 1.676. više od 200 posto zaraženih u odnosu na prošli utorak.

Omikron već dominira?

- Omikron apsolutno dominira u Srbiji, samo to još nije realno sagledano kroz testiranje. Slede nam petocifreni brojevi novozaraženih dnevno, a da li će biti više od 20.000 ili 30.000 zvanično ne znam i nisam siguran da li ih možemo toliko detektovati. Najgora će biti društvena eksplozija povezana s kovidom, jer ćemo imati stotine hiljada zaraženih koji će odsustvovati s posla. Bukvalno pola stanovništva Srbije biće na bolovanju tokom januara - kazao je prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš.

Da nas već za sedam do 10 dana očekuje ogroman skok novozaraženih virusom korona, jer će na naplatu doći organizovani dočeci Nove godine na trgovima, ali i proslave u restoranima, kafićima, ski-centrima, kaže komandant kovid bolnice "Karaburma" dr Ivo Udovičić.

On je za Euronews Srbija rekao da će se, s obzirom na to da je u cirkulaciji i dalje delta, ali i omikron koji je mnogo zarazniji, broj inficiranih u novom talasu meriti novim rekordima.

- Sigurno je da ćemo imati ogromne brojke novozaraženih na dnevnom nivou. To će se meriti novim rekordima, neće biti osam hiljada novozaraženih (rekord u septembru gde je u jednom danu registrovano 8.467 novozaraženih), to će ići mnogo više. Jedina dobra stvar što se nadamo da će omikron varijanta virusa izazivati blaže oblike kliničke slike - naveo je Udovičić.

Ipak, ono što daje nadu jeste da se, na svetskom nivou, makar za sada beleži da omikron daje manje teške simptome, i da brojevi hospitalizovanih u zemljama u kojima takođe sifre novozaraženih vrtoglavo rastu, nije veliki.

Omikron varijanta za sada ne prouzrokuje teške kliničke slike, što je dobar znak da zdravstveni sistem neće biti toliko ugrožen, međutim u Izraelu se sada javio strah da bi najvažnija služba u ovom trenutku mogla da zakaže, jer se plaše da će im 40% medicinskih radnika biti zaraženo.

Broj zaraženih u svetu se udvostručuje preko noći

Evropske zemlje su u strahu zbog masovnog zaražavanja koje više ne ide postepenom putanjom nego se naglo povećava. Neke zemlje odavno ne pominju crni rekord s početka pandemije je se ta granica pomera iz dana u dan.

Grci svakodnevno pomeraju crni rekord u broju zaraženih. Prema kovid podacima ova zemlja je u petak prijavila 40.560 slučajeva zaraze, postavljajući novi rekord četvrti dan zaredom nakon porasta slučajeva varijante virusa omikron.

Grčke vlasti pokušavaju da smire trenutnu situaciju uvođenjem dodatnih restriktivnih mera.

U Velikoj Britaniji broj novozaraženih juče zbog pojave zaraznijeg omikron soja bio je 137.583, a 73 osobe su umrle.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson upozorio je da je tamošnji zdravstveni sistem pod pritiskom zbog naglog porasta broja zaraženih korona virusom, ali je naveo da neće biti uvedene nove sanitarne mere.

- Mislim da moramo biti svesni da će pritisak na naš zdravstveni sistem, naše bolnice potrajati nedeljama, možda i duže - rekao je Džonson tokom posete vakcinalnom punktu u Ajlesburiju.

Izrael je u protekloj nedelji zabeležio skoro 27.000 novih slučajeva zaraze, što je 200 odsto više u poredjenju sa prethodnom nedeljom.

U petak je bilo gotovo 5.500 novozaraženih, tri puta više nego prethodnog petka,a pozitivnost testova dostigla je skoro četiri odsto.

Broj ozbiljnih slučajeva takodje raste i do večeras je dostigao 114, a u prethodne dve nedelje taj broj se kretao izmedju 80 i 90, prenose izraelski mediji.

Vodeći medicinski ekspert i savetnik vlade profesor Eran Segal rekao je ranije da bi više od 40 odsto stanovnika Izraela, od ukupno 9,4 miliona, moglo da bude inficirano omikron sojem korona virusa, u vreme kada se beleži porast slučajeva zaraze bez presedana

Španija, kao i ceo svet, suočena je sa širenjem omikron soja virusa, i jedna je od prvih zemalja koja je skratila vreme karantina za zaražene osobe pošto su to 27. decembra uradile Sjedninjene Američke Države.

Španija je sa 99.671 prijavljenih slučajeva 29. decembra znato prešla rekord zaraženih u jednom danu.

Prethodni talas dnevnih rekorda novozaraženih potiče iz sredine januara i bio je oko 40.000 slučajeva za 24 sata.

Omikron je dvostruko zarazniji od delte

Omikron je otprilike dvostruko više zarazniji od delte, a čak četiri puta više od originalnog virusa.

Stručnjaci su zabrinuti da, čak i ako je manje virulentan, a simptomi su se do sada uglavnom pokazivali kao blaži, omikron i dalje može da dovede do dovoljnog broja hospitalizacija da izvrši pritisak na zdravstvene kapacitete.ž

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike