Nove odluke Vlade: Zatvara se skoro sve u 21 sat, zabrana kretanja sledeća mera

15.11.2020

12:43 >> 18:19

0

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u vezi sa širenjem koronavirusa u našoj zemlji, održana je hitna sednica Vlade Srbije

Nove odluke Vlade: Zatvara se skoro sve u 21 sat, zabrana kretanja sledeća mera
Copyright Tanjug/AP/Pixabay

Premijerka Srbije Ana Brnabić je istakla da je Vlada donela odluku da u ovom trenutku ograniči rad ugostiteljskih objekata, ali i svega ostalog, a to su prodavnice, tržni centri… Sve se zatvara u 21 sat,  pa do pet ujutru.

-Radiće apoteke, benzinske pumpe i dostava hrane i privreda koja radi treću smenu – rekla je ona i objasnila da, iako je ranije pominjano ograničavanje radnog vremna do 18 sati, ipak je odlučeno da to bude do 21 čas, jer razlika nija velika.

-Najrizičnijeg ponašanja je bilo posle 21 sat – istakla je ona.

Ove nove mere stupaju na snagu u utorak, 17.novembra.

-Zabrane kretanje neće biti. O tome ne razmišljamo u ovom trenutku. Računamo da će ove nove mere dati rezultate do 1. decembra. To je sledeća mera -rekla je Brnabić.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će se razmisliti i o meri obaveznog nošenja maske na otvorenom, ali je dodala da više veruje u svest pojedinca, nego u kaznenu politiku.

-Stavite masku na otvorenom prostoru, ako vidite da ne možete da držite distancu-  apelovala je Brnabić.

Ona je dodala da je kaznena politika, izmenama odgovarajućeg zakona, uvedena kao mehanizam koji će malo pomoći u suzbijanju širenja virusa.

-Ovo nije borba koju možemo da dobijemo sami, ili svi zajedno ili je gubimo- upozorila je Brnabić.

Ona je objasnila da ukoliko ove mere ne budu dale rezultate, onda će se doneti nove.

-Ja mislim da neće biti potrebno u ovih 15 dana- rekla je ona.

SRBIJA U ZELENOJ ZONI

Premijerka je istakla da i pored zastrašujućih brojeva, mi se i dalje nalazimo u takozvanoj “zelenoj zoni”, u odnosu na Evropu.

-Naša smrtnost u ovom trenutku je 1,3 odsto u regionu i u Evropi. Ispod nas samo su par zemalja, svi ostali imaju smrtnost koja je veća od toga. Srbija ima 1,110 na 100.000 stanovnika, od nas manje ima samo Alabanija, ali broj testranih ne može da se poredi. Sledeća lošija od nas je Bugarska, nakon toga Mađarska. Crna Gora ima najlošiji rezultat. Uspeli smo da zarvnimo krvu, ali trebalo bi narednih nedelja ona da počne da pada – pojasnila je Brnabić.

Ona je naglasila da su pojedine članice EU naložile zdravstvenim radnicima da moraju da rade iako su kovid pozitivni:

-To ne govori da je ovde sve odlično, već da mere donosimo na vreme.

Premijerka je rekla da što se tiče škola ona je za to da škole nastave da rade.

-Tu su deca najbezbednija. U osnovnim školama trenutno imamo 39 zaraženih učenika. Od toga u Beogradu 20. U serednjim 52 kovid pozitvina, a od toga 22 u Beogradu – obelodanila je ona.

I, ministar Branko Ružić je ranije objasnio da zatvaranja škola neće biti, ali one same mogu da donose odluku o tome da li će, zbog situacije u vezi sa virusom korona, preći na onlajn nastavu.

Lončar: Banje Selters i Koviljača postaju kovid centri 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je, nakon vanredne sednice Vlade Srbije, najavio da će banja Selters preći u kovid sistem, dok će banja Koviljača sutra ući u kovid sistem.

Kako je naveo, sve kapacitete u Beogradu pretvorili su u kovid sistem.

– Ne postoje kapaciteti u svetu koji su neiscrpni i koji mogu da fukcionišu neograničeno. Ovo će potrajati. Žurke, proslave… sa tim mora da se prestane. Svih mera moramo da se pridržavamo i u toku dana. Sada ćemo imati dovoljno inspekcije. Želimo da sačuvam zdravlje ljudi i zdravstveni sistem. Zato danas banju Selters pretvaramo u kovid sistem, dok ćemo isto sutra uraditi sa banjom Koviljačom – rekao je Lončar.

On je istakao da ovom trenutku broj zaraženih među zdravstvenim radnicima prelazi 800.

– Imamo više od 800 zaraženih zdrastvenih radnika, od kojih njih 20 sada leži u bolnici – naveo je ministar.

Mere po zonama ne dolaze u obzir, svi odu u drugi grad

Premijerka Srbije je izjavila danas da mere za gradove pojedinčano neće biti donesene, kao što je to bio slučaj tokom prvog talasa epidemije kornavirusa.

Zaravnili smo krivu

Uspeli smo da zaravnimo epidemiološku krivu, ali moramo na tome da je održimo još nekoliko dana da bi onda, nadamo se, počela da pada, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona je na konferenciji u Vladi Srbije navela da iz dana u dan, zajedno s predsednikom Aleksandrom Vučićem, prati kakva je epidemiološka kriva u zemlji.

-Te mere po zonama su bile moja ideja. Bila je glupa. Kada zatvorite jedan grad onda svi odu u drugi. Kao u to vreme Kraljevo, oni odu u neki drugi grad. Vi samo prouzrukuje da se zaraza brže šiti – objasnila je Brnabić.

Takođe je navela da je preslikavanje mera iz jedne zemlje u drugu glupo i neproduktivno.

Situacija sa koronavirusom na nivou cele Srbije je vrlo ozbiljna i alarmanta.

Na to je jutros upozorio i danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek.

On je za TV Pink naveo da postoje problemi sa zdravstvenim kapacitetima, zbog čega je ponovo pozvao građane da budu odgovorni i poštuju propisane mere za borbu protiv korone.

– Za nama je još jedan veoma težak dan, posebno kada je u pitanju Beograd – poručio je on i rekao da se očekuje da će iz dana u dan broj zaraženih da se povećava.

U Beogradu je najviše zaraženih, ali i bolnički kapaciteti su gotovo popunjeni.

O tome koliko je alarmantna situacija u glavnom gradu, govorio je i pre dva dana ministar Zlatibor Lončar, kada je saopštio da su bolnice potpuno pune.

Danas je dr Nataša Bosiljčić obelodanila da su tokom noći pacijenti pozitivini na koronavirus vozilima Hitne pomoći transportovani čak i u Petrovac na Mlavi, 130 kilometara od prestonice.

– U beogradskim bolnicama skoro da nema mesta. Na drugoj strani javlja nam se sve više pacijenata koji zovu 194, koji imaju simptome kovida ili slične, pitaju za savet, šta da rade – rekla je dr Bosiljčić za jutarnji program RTS-a.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike