Mali divovi: Sutra je Dan prevremeno rođenih beba, u Srbiji ih se za godinu dana rodi oko 4.000

16.11.2020

12:24

0

Autor: M.Vujović

U svetu se od 2011. godine 17. novembar obeležava kao Dan prevremeno rođene dece

Mali divovi: Sutra je Dan prevremeno rođenih beba, u Srbiji ih se za godinu dana rodi oko 4.000
Copyright Foto: Profimedia

U svetu se svake godine pre vremena rodi oko 15 miliona beba, dok u Srbiji na svet dođe više od 4.000 sićušnih bića, od kojih čak 60% zahteva neki oblik intenzivne nege i lečenja, pokazuju podaci Instituta za neonatologiju. To znači da u našoj zemlji svakoga dana 7 beba ne može da nastavi život bez specifične nege i podrške.

Kako bi se pažnja društva usmerila na ozbiljne probleme prevremeno rođenih beba i njihovih roditelja, u svetu se od 2011. godine 17. novembar obeležava kao Dan prevremeno rođene dece.

Brojni su razlozi za prevremen porođaj

Prevremen porođaj se definiše kao porođaj 3 i više nedelja pre termina.

Razlozi za prevremeni porođaj su brojni, počev od višeplodnih trudnoća, starosti majke, gestacijskog dijabetesa, visokog krvnog pritiska, postojanja neke infekcije, ranije prevremeno rođene dece i drugih.

Neophodna je adekvatna nega

U saopštenju Instituta za neonatologiju se navodi da je prevremeno rođenim bebama neophodna adekvatna nega, savremeni inkubatori, omogućiti im da dišu do potpunog razvoja pluća, adekvatna nega i čistoća da bi se smanjio rizik od infekcija i podrška dojenju.

Pixabay

U razvijenim zemljama, skoro sve prevremeno rođene bebe preživljavaju, dok je u nerazvijenim zemljama taj procenat izuzetno nizak. U srednje razvijenim zemljama, gde spada i Srbija, veći je procenat preživele dece, ali je veći i broj dece sa invaliditetom kao posledicom komplikacija nastalih nakon porođaja.

Institut za neonatologiju je jedinstvena republička institutcija tercijalnog nivoa u kojoj se leče visoko rizične prevremeno rođene bebe najmanje zrelosti i najmanje težine na rođenju. Institut za neonatologiju godišnje zbrinjava 20-25 odsto od ukupnog broja prevremeno rođene dece na teritoriji RS i preko 50 odsto dece koja se rode na teritoriji Srbije sa porođajnom telesnom masom ispod 1.500 grama.

Beograd u ljubičastom

– Pridužujemo se naporima The World Prematurity Network-a i EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants) da se pažnja društva fokusira na ovaj važan globalni problem i da se prevremeno rođenoj deci omogući najbolje lečenje i nega. Novembar 17. je njihov dan. Tog dana će kupola Parlamenta, palata “Albanija”, most na Adi i Avalski toranj biti obasjani ljubičastom svetlošću, simbolom naše kolektivne brige za prevremeno rođene bebe i njihove porodice  – piše u saopštenju ovog Instituta.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije ove godine Institut neće biti u mogućnosti da organizuje tradicionalni susret i druženje lekara, već će se sutra u 12 sati ispred Instituta za neonatologiju puštati sijaset ljubičastih balona u znak podrške prevremeno rođenim “malim divovima”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike