Opasno! Sunce kvari sladoled: Ulični zamrzivači na udaru tropskog talasa

06.08.2021

06:15 >> 09:48

0

Autor: R.M.

Zamrzivači za sladoled često su u Srbiji izloženi jakom suncu što može dovesti do topljenja i kvarenja tih ledenih poslastica

Opasno! Sunce kvari sladoled: Ulični zamrzivači na udaru tropskog talasa
Copyright Foto: Profimedia

Pre nekoliko dana reporter 24sedam zatekao je neobičnu situaciju ispred jedne trafike na Novom Beogradu, kada je hteo da kupi sladoled. Naime, frižider je bio prekriven kartonima za ambalažu i reklamom za sladoled, pa se u jednom trenutku učinilo da nije ispravan.

– Radi, radi, nego nisu doneli suncobran pa sam ga prekrila. Sve se topi unutra, zamrzivač ne može da postigne radnu temperaturu – dobacila je prodavačica iz trafike.

Na pitanje da li to znači da bi sladoled mogao da se više puta otopi i zamrzne dobili smo pomalo šokantan odgovor.

– Stvarno ne znam, ja samo prodajem – rekla je ona.

Slučaj za inspekciju

Goran Papović, Foto: Printscreen/Youtube, Dobro Jutro – Jovana & Srđan

Međutim, Goran Papović iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača (NOPS) kaže za 24sedam da je najopasnije kada se sladoled odmrzne pa opet zamrzne.

– Ne može zamrzivač da bude izložen suncu! Najopasnije je kada se tokom dana sladoled odmrzne, pa se tokom noći opet zamrzne. A, to potrošač ne može da primeti. I onda se neko žali da je prehladio stomak od sladoleda, a zapravo se radi o bakterijama – objašnjava Papović.

On dodaje da su zamrzivači koji su ovako izloženi slučaj za inspekciju, ali je problem u tome što ih ima toliko mnogo da nemamo toliko inspektora.

– Trebalo bi zabraniti takvu prodaju, i to ne samo sladoleda već i pića. Zakon o bezbednosti hrane jasno definiše odgovornost proizvođača, distributera i trgovca. Najčešće svi napadaju proizvođače, ali niko ne pita trgovca kako je izložio robu. Savet je da se izbegava sve što je izloženo napolju na suncu, a ovo sigurno nije dobra higijenska praksa – kaže Papović.

On tvrdi da nema zamrzivača koji mogu da toje napolju na visokoj temperaturi, a da rade normalno.

– Oni treba da stoje unutra, u zatvorenom objektu. Jednostavno nemate frižidere koji mogu da izdrže 40 stepeni spoljne temperature i da rade normalno – objasnio je on.

Vrućina ometa rad 

Profesor Elektrotehničkog fakulteta Nikola Rajaković kaže za 24sedam da visoka spoljna temperatura ometa rad zamrzivača.

– Ne znam za konkretan primer tih zamrzivača. Ali, kada je temperatura vazduha 37 stepeni, a sunce direktno udara u objekat, tada je efekat kao da je 45 stepeni i više. Kod tih ekstremno visokih temperatura zamrzivač je izložen velikim naporima i nije isključeno da neki koji nisu u “najboljoj kondiciji” počnu da otkazuju – objašnjava on.

Ilustracija, Foto: Pixabay

Rajaković kaže da zamrzivači mogu da rade i na preko 50 stepeni, ali moraju da imaju jako dobru termičku izolaciju.

– Ako je projektovan da radi na plus 60 stepeni, onda je on mnogo skuplji jer “izolacione bunde”, koje ga čuvaju, moraju biti jako debele – kaže Rajaković.

Moguće trovanje i crevne bolesti

S druge strane, nutricionistkinja prof. dr Jagoda Jorga kaže za 24sedam da nijedna hrana koja se više puta zamrzava nije sterilna, pa tako ni sladoled.

Jagoda Jorga, Foto: Printscreen Youtube K1 Televizija

– On ispunjava higijenske norme u smislu broja dozvoljenih bakterija, ali kada se otopi onda krene njihovo razmnožavanje i može biti veoma opasno. Zbog toga što se prisutni mikroorganizmi razmnože u velikom broju, kada može doći do infekcija. A, u zavisnosti od prisutnih mikroorganizama, mogu se pojaviti razni oblici crevnih infekcija, proliv, povraćanje… Nikada hrana koja ja odmrznuta ne sme da se konzumira ako je opet zamrznuta. Tako bi i sladoled trebalo da se baci i nema drugog saveta sem toga – objasnila je Jorga.

Pročitajte još:
Nutricionista Branka Mirković dodaje za 24sedam da više puta zamrzavan sladoled može izazvati trovanje.

– Može doći do klasičnog trovanja, kada se javljaju temperatura i prolivi. Neko može da ima naglo povraćanje i oni se spasu jer izbace štetne bakterije pre nego što one stignu u creva. Ali, ako odu, lečenje može da traje duže. Treba naglasiti da se ponovnim zaleđivanjem ne uništavaju bakterije. Zato je vrlo rizično konzumirati ovakvu hranu, naročito mlečne proizvode – objasnila je Mirkovićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike