Najubojitije srpsko oružje! Leti, ispaljuje rakete, a može da ubije 3.500 ljudi za 60 sekundi (VIDEO)

22.07.2021

08:15

1

Autor: Radovan Marković

Helikoper Mi-35M je jurišna letelica, stvorena da dejstvuje u gotovo svim vremenskim uslovima

Mi-35M, Foto: Profimedia

Srpska vojska u poslednje vreme ima sve više modernog oružja, a analitičari smatraju da je jedno od najmoćnijih ruski helikopter Mi-35M.

Helikopter Mi-35M je ruski jurišni helikopter koji se može koristiti u borbi u dnevnim i noćnim uslovima, sa veoma moćnim oružjem i sistemima zaštite.

Srpska vojska trenutno ima četiri ova helikoptera, koja raspolažu termovizijom i televizijom, a opremljena su i uređajima za noćno letenje.

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da ovaj helikopter trenutno ima najveću borbenu moć u svom segmentu.

Vlade Radulović, Foto: Printscreen Youtube/Jutarnji Program TV HAPPY

– Ima najveću borbenu moć kada su helikopteri u pitanju, što zbog vođenih raketa “ataka”, što zbog gustine paljbe iz dvocevnog topa koji poseduje. Reč je o desantno-jurišnom helikopteru, koji može da preveze osam vojnika, ali je prilično oklopljen, tako da je posada – posebno operatori i pilot, dodatno zaštićena od napada – objašnjava Radulović.

Ima IC mamce

Sem toga, on ima i IC mamce koji mu omogućavaju zaštitu od vođenih raketa, mada postoji i dodatna zaštita koja se može nabaviti za njih, a koju naši helikopteri još nemaju.

– Letelica ima dvocevni top koji izbacuje oko 3.500 metaka u minutu. Naoružan je sa osam protivoklopnih vođenih raketa, ali može da ponese do 80 navođenih raketnih zrna od 80 milimetara. Inače, rakete su dometa oko šest kilometara – objašnjava Radulović.

On kaže da je namena helikoptera podrška jedinicama na zemlji i dejstvo po utvrđenim i oklopnim neprijateljskim cevima.

– Mi se sada u protivoklopnoj borbi baziramo na “gazelama” koje su naoružane “maljutkom” i one će i dalje biti okosnica jer su najbrojnije. Ali očekujem da će se nastaviti sa kupovinom barem još četiri Mi-35M – kaže Radulović.

“Nora” i “Oganj” ponos artiljerije

Radulović kaže da je, što se tiče artiljerije, dosta toga urađeno uvođenjem samohodne top haubice NORA-B52 i višecevnog raketnog sistema “Oganj”.

– Mi sada možemo da dejstvujemo na daljinama od 40 do 50 kilometara, a razvijaju se i sistemi poput “Šumadije”, koja će imati domet od čak 250 kilometara – izjavio je on.

Imamo još moćnih oružja

On je naglasio da sem helikoptera imamo moćna oružja i u drugim segmentima, poput PVO.

– Kada govorimo o trupnoj PVO, to je sistema “Pancir”. On će se u perspektivi pojačavati sa raketama “mistral” i sa sistemom FK-3 iz Kine – kaže on.

Inače, ovaj sistem je pandan ruskom S-300, a u srpskoj javnosti se već dugo priča o njemu. Radi se o protivvazdušnom sistemu srednjeg dometa koji je namenjen presretanju krstarećih raketa, aviona, teških borbenih helikoptera, raznih bespilotnih letelica i tako dalje.

Pročitajte još:
– Sa kineskim sistemom ćemo imati zaštitu vazdušnog prostora na daljinama od 100 kilometara i visinama od 27 kilometara u idealnim uslovima, što će apsolutno unaprediti taj segment zaštite – zaključio je Radulović.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (1)

Comment(1)

  1. Zoran kaže:

    I dodje dron i skine ga za dve sekunde.

    2
    1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti