Ministar Ružić: Digitalizacija poboljšava obrazovanje i olakšava život

05.05.2021

13:40

0

Autor: M.V.

Izvor: Tanjug

Proces digitalizacije je adekvatno primenjen u vaspitno obrazovnom procesu za vreme pandemije, poručio je ministar prosvete

Pixabay

Digitalizacija je jedan od prioriteta Vlade Srbije i reč je o društvenom procesu koji olakšava život, koji pospešuje bolje obrazovanje, jer je na adekvatan način primenjen u vaspitno-obrazovni proces, ocenio je danas ministar prosvete Branko Ružić.

Ministar Ružić je to rekao odgovarajući na izlaganje narodne poslanice i predsednice skupštinskog Pododbora za informatičko društvo i digitalizaciju Marine Raguš, na sednici parlamenta na kojoj se raspravlja i o Predlogu zakona o potvrđivanju Protokola za izmenu i dopunu Sporazuma između Vlada Srbije i SAD o naučnoj i tehnološkoj saradnji.

Printscreen/Youtube, N1

Pohvale Srbiji

Narodna poslanica Raguš je navela da je značajno što se ovaj Sporazum nadopunjuje izmenama i dopunama i ističe da je veoma važno što se političko rukovodstvo Srbije ne vodi politikom po pitanju oblasti koje su od interesa za građane Srbije.

Kada je reč o digitalizaciji i vaspitno – obrazovnom programu, ona je pohvalila rad aktuelne Vlade i ministra, pogotovu tokom pandemije virusa korona.

– Trebalo je prilagoditi ceo obrazovni sistem u tom momentu. Da li je idealno, pa nije, ali virus nam je objavio. Kako ćemo se pozabaviti vaspitnom funkcijom obrazovanja to je stvar šireg javnog diskursa, to nije samo vaš teret – kazala je Raguš i dodala da je za to odgovorno celo društvo.

Naš ministar se nadovezao i rekao da je, iako su neki bili skeptični prema procesu digitalizacije i posmatrali taj proces kao isključivo tehničko-tehnološki proces, evidentno da je digitalizacija društveni proces koji pomaže da svi bolje živimo.

– Taj proces je adekvatno primenjen u vaspitno obrazovnom procesu. Dugujemo zahvalnost pre svega školskim upravama i nastavnom kadru koji su se prilagodili – kazao je ministar prosvete i dodao da je tokom pandemije posebno pokazan značaj digitalizacije na čijem će se razvoju raditi i nadalje.

Pixabay

U tom smislu, ministar navodi da će proces uvođenja digitalnih učionica tokom ove godine u najvećoj meri biti priveden kraju.

Mlađe generacije se dobro snalaze

Smatra da se Srbija u trenutku kada je počela pandemija pokazala kao jedna od najbolje organoizovanih zemalja, kao i zemalja koje su spremne da se prilagode novonastaloj situaciji.

– Mlađe generacije se vrlo brzo snalaze, lakše im je da to upodobe sa svojim potrebama, ali svakako da nećemo odustajati od onog tradicionalnog načina vaspitno-obrazovnog procesa, ukoliko nam to ova situacija dozvoli – kaže ministar Ružić.

Pročitajte još
Prema njegovim rečima, neće se odustajati od tradicionalnog načina sprovođenja vaspitno – obrazovnog procesa, jer je to, kaže, osnov naročito u najmlađim starosnim kategorijama za sticanje radnih navika i socijalizacije.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti