Lazanski doneo dobre vesti iz Moskve: Rusi dolaze u “Torlak” zbog pravljenja vakcine “sputnjik V”

28.01.2021

15:22

1

Autor: R. M.

Srbija bi bila referentna za celo područje jugoistočne Evrope

Printscreen/Youtube, Novo jutro

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski izjavio je da bi do kraja ove ili početkom naredne nedelje trebalo da dođe delegacija iz ruskog instituta na “Torlak” kako bi videla kakvim kadrovskim i tehnološkim kapacitetima raspolaže srpski institut i da li će moći da proizvodi rusku vakcinu “sputnjik”.

– Treba da se vide kapaciteti “Torlaka” i da se napravi jedan sporazum kako bismo mi počeli da proizvodimo “sputnjik V” u Srbiji, čime bismo bili referentni za celo područje jugoistočne Evrope – rekao je Lazanski za Pink, dodajući da bi to bilo jako dobro i za našu farmaceutsku industriju.

– Rusi kažu, s obzirom na to koliko su upoznati s kapacitetima “Torlaka” i njegovim tehnološkim mogućnostima, da je sasvim moguće da “Torlak” počne da proizvodi vakcinu kod nas – dodaje on.

Pročitajte još:
Kako je naglasio, u Rusiji se sprovodi masovna vakcinacija, ali je problem u količini vakcine, jer je Rusija snabdela bivše države SSSR-a.  Kada se uporede brojke po glavi stanovnika, u Srbiji brže i masovnije teče vakcinacija nego u Rusiji.

– Rusija je prodala veliki broj vakcina ili isporučila veliki broj vakcina državama nekadašnjeg SSSR-a, i to je verovatno razlog zašto se vakcinacija u Rusiji odvija sporije nego što se moglo očekivati – naglasio je Lazanski.

On dodaje da postoje dve vakcine u Rusiji – “sputnjik V” i “epivak”, ali i da postoji treća, koja je u završnoj fazi ispitivanja, ali se njom još uvek ne vakcinišu građani.

Komentari (1)

Comment(1)

  1. supermen kaže:

    loooženjeeee

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti