Beba je imala samo devet dana: Sve o citokinskoj oluji koja je odnela najmlađu žrtvu korone u Srbiji!

19.04.2021

16:34

0

Autor: J.B.O.

Beba se zarazila još dok je bila kod majke u materici

24sedam/Profimedia

Beba iz Kragujevca, kojoj je na rođenju dijagnostikovana infekcija koronavirusom, preminula je danas u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Beba se zarazila još dok je bila kod majke u materici. U prvim satima po rođenju bila je dobro, ali je u trećem satu dobila temperaturu i ubrzo razvila i sve simptome zapaljenja.

Novorođenče je bilo priključeno na respirator, ali je tokom lečenja došlo do razvoja multisistemskog popuštanja svih organa, pa je uz lekarsku pratnju prebačeno u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj zbog nastavka lečenja.

Nažalost, lečenje respiratornog distresa i sekundarne plućne hipertenzije nisu urodili plodom.

Infekcija koronavirusom dovela je do citokinske oluje, stanja koje uključuje stvaranje ogromnog broja imunih ćelija i preveliku proizvodnju citokina. Ovo stanje se manifestuje teškom upalom, pneumonijom, nedostatkom daha, upalom disajnih puteva, a može da dovede i do zastoja više organa, piše Telegraf.

Šta su citokini?

Reč je o malim proteinima koje stvaraju imune ćelije u našem organizmu.

Njihova uloga je da omoguće komunikaciju između ćelija i urođene i stečene imunosti, da prenesu informaciju sa jedne na drugu ćeliju o prodoru virusa ili bakterije i ubrzaju, pojačaju ili uspore delovanje imunih ćelija, a sa time i odbrambeni odgovor organizma na prisustvo bilo kog patogena.

Uloga citokina zajedno sa različitim ćelijama našeg imunog sistema je odbrana organizma, ali taj odbrambeni rat ostavlja posledice koje su nekada praćene većim oštećenjima nego što ih izaziva sam virus.

Kad dolazi do citokinske oluje?

Do citokinske oluje dolazi kada imune ćelije postaju hiperaktivne i proizvode previše citokina. Posebno je nepovoljno stvaranje proinflamatornih citokina, koji podstiču delovanje imunih ćelija i tako pojačavaju imuni odgovor.

Zbog toga se javljaju oštećenja u organizmu domaćina koji udruženi dovode do zatajivanja više organa u isto vreme.

Posledica je izuzetno teško stanje organizma koje može da bude praćeno ispadom funkcije vitalnih organa, a na kraju i letalnim ishodom.

Multisistemsko popuštanje organa

Razvojem teške forme oboljenja sa citokinskom olujom i posledičnim popuštanjem više organa javljaju se i posledice koje nekada mogu da budu trajne, a nekada mogu da dovedu i do smrtnog ishoda.

Pored pluća koja su primarno zahvaćena, oštećenja mogu da nastanu i na srcu, bubrezima, centralnom nervnom sistemu…

Pročitajte još:

Najmlađa žrtva korone u Srbiji

Beba koja je preminula od posledica infekcije koronavirusom bila je najmlađi pacijent u ovom delu sveta koji je oboleo od COVID-19 i ujedno i najmlađa žrtva opakog virusa u našoj zemlji.

Najmlađa žrtva virusa COVID-19 u svetu bila je beba stara dva dana u Južnoafričkoj Republici. Beba je rođena prevremeno i bila je priključena na respirator. Preminula je u maju prošle godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti