24sedam otkriva: Objavljena nova saznanja o “Fajzerovoj” vakcini

21.07.2021

08:10

0

Autor: Radovan Marković

Evropska agencija za lekove i srpska i hrvatska agencija objavile su istog dana pisma zdravstvenim radnicima u vezi sa vakcinacijom

Pixabay

Vakcina protiv koronavirusa kompanije “Fajzer-Biontek” može, u vrlo retkim slučajevima, izazvati upalu srčanog mišića i srčane maramice, odnosno miokarditis i perikarditis, objavila je Agencija za lekove i medicinska sredstava (ALIMS) u pismu zdravstvenim radnicima, istovremeno kada i Evropska agencija za lekove (EMA), ali i Hrvatska agencija za lekove (HALMED).

Naša agencija je na svom sajtu objavila pismo zdravstvenim radnicima u kom ih informiše da su slučajevi miokarditisa i perikarditisa zabeleženi “veoma retko nakon primene mRNA vakcine protiv COVID-l9, Comirnaty”.

U pismu se naglašava da su se ovi slučajevi javljali primarno tokom prvih 14 dana nakon vakcinacije, češće nakon primene druge doze, i kod mlađih muškaraca.

– Dostupni podaci ukazuju na to da se tok miokarditisa i perikarditisa nakon vakcinacije ne razlikuje bitno o uobičajenog toka miokarditisa i perikarditisa – navodi ALIMS.

– Potrebno je da zdravstveni radnici obrate pažnju na pojavu znakova i simptoma miokarditisa i perikarditisa, kao i da savetuju vakcinisane da potraže hitnu medicinsku pomoć ukoliko se kod njih jave bol u grudima, nedostatak daha ili palpitacije – piše u pismu zdravstvenim radnicima.

Vakcinacija, Foto: R.M.

U ALIMS-u se pozivaju na Komitet za procenu rizika u oblasti farmakovigilance (PRAC) pri Evropskoj agenciji za lekove (EMA), čije su informacije istog dana objavile regionalne agencije, ali i naša agencija.

Dodaje se da će novo otkriće biti uneto i u karakteristike o leku.

– Zaključno sa 31. majem 2021, na teritoriji Evropskog ekonomskog prostora (EEA) zabeleženo je 145 slučajeva miokarditisa kod osoba koje su primile vakcinu Comirnaty. Procenjuje se da je zaključno sa 31. majem 2021. na teritoriji Evropskog ekonomskog prostora primenjeno 177 miliona doza vakcine Comirnaty  – piše na sajtu Agencije.

Veća je korist od primene

S obzirom na ovako minoran broj slučajeva oboljenja srca nakon vakcinacije, zaključuje se da korist od primene vakcine i dalje nadmašuje bilo koje rizike.

Takođe, zdravstveni radnici se upozoravaju da treba da prijave svaku sumnju na neželjene reakcije.

Prof. dr Radan Stojanović

Prof. dr Radan Stojanović/Privatna arhiva

Prof. dr Radan Stojanović sa katedre za kliničku farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu kaže za 24sedam da je upoznat sa informacijom o neželjenom dejstvu “Fajzerove” vakcine.

– “Fajzer” je, baš kao i proizvođač vakcina “Astra Zeneka”, upozorio na neželjena dejstva koja su uočena. Ona se obično javljaju posle druge doze i pretežno kod mlađih muškaraca. U pitanju su miokarditis i perikarditis, ili upala srca ili srčane maramice. Reč je o retkim neželjenim dejstvima, koja će biti ubačena u sažetak o karakteristikama leka. Naravno, o tome bi trebalo da znaju svi lekari, zato su agencije za lekove to i objavile. Ipak, daleko je veća korist od vakcine, u odnosu na to neželjeno dejstvo – naveo je on.

Ne izaziva vakcina upalu srca, nego korona

Međutim, naš najpoznatiji kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić sumnja u ovu informaciju.

– “Fajzerova” vakcina jedna je od najsigurnijih. Razgovarao sam sa koleginicom iz Amerike sa klinike MEJO i ona mi je rekla da kod ove vakcine nema nekih ozbiljnijih komplikacija – kaže prof. dr Ristić.

Prof. dr Miljko Ristić, Foto: 24sedam/Goran Sivački

On je svoju koleginicu čak pitao da li je potrebno primiti treću dozu “Fajzerove” vakcine, na šta je dobio ogovor da je dovoljna samo jedna.

– Evropskoj agenciji za lekove ništa ne verujem jer su isključili rusku vakcinu, što je čisto politički potez. Ne mogu da tvrdim sto odsto, ali svaka država ima obavezu da prijavi nadležnoj agenciji ako dođe do komplikacija tokom vakcinacije – objasnio je on.

Pročitajte još:
Prof. dr Ristić kaže da su miokarditisi i perikarditisi retke vrste upala.

– Kod miokarditisa najčešći uzrok je koksaki virus ,i to je lako dokazati. I perokarditis je često uzrokovan virusnom infekcijom. Ali može da bude i bakterijski, što se retko događ,a jer organizam treba da bude preplavljen bakterijama, pa da i perikard bude zahvaćen bakterijama – objasnio je on.

Međutim, doktor je uveren da koronavirus, zapravo, izaziva ove dve bolesti srca.

– Sigurno je da korona izaziva miokarditis i perikarditis, ali tek treba utvrditi u kojoj meri – objasnio je on.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti