Usvojeni predlozi zakona: Po 60 evra za sve građane, prijave od 28. aprila do 15. maja

25.03.2021

15:37

0

Vlada Srbije usvojila pet predloga zakona iz nadležnosti Ministarstva finansija, od kojih se tri odnose na treći paket pomoći građanima i privredi

Profimedia

Vlada Srbije usvojila je danas pet predloga zakona iz nadležnosti Ministarstva finansija, od kojih se tri odnose na treći paket mera pomoći građanima i privredi, a među kojima je i onaj koji se tiče isplate 60 evra svim punoletnim građanima, izjavio je za Tanjug ministar Siniša Mali.

Jedan od njih je proširenje postojeće garantne šeme koja je formirana prošle godine u vrednosti od dve milijardi evra, a sada je proširena za dodatnih 500 miliona evra, kaže Mali. Ministar podseća da su to krediti koje banke daju privredi, a za koje garantuje država.

Još jedna garantna šema

Drugi predlog zakona, dodaje Mali, odnosi se na još jednu garantnu šemu za preduzeća koja su u lošijem finansijskom položaju, a vredna je 500 miliona evra.

– Za te kredite država garantuje još više, ukoliko to preduzeće ne vrati kredit banci, deo vraća država u njegovo ime – pojasnio je ministar.

Treći predlog zakona je o isplati 60 evra svim punoletnim građanima, dodaje ministar, i podseća da prijava za tu vrstu pomoći počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja. Prijavljivanje za 60 evra biće isto kao i prošle godine, preko kol centra i portala Uprave za trezor.

Ministar finansija poziva sve građane da se prijave za pomoć; Tanjug/Zoran Žestić

– Pozivam sve građane da se jave. Mi ćemo prvih 30 evra isplatiti u maju, a narednih 30 evra u novembru. Samo jednom je neophodno da se prijavite da dobijete dva puta po 30 evra – rekao je Mali.

Očekuje da će se taj Predlog zakona u naredne dve do tri nedelje naći u parlamentu i da će krenuti u primenu čim ga poslanici odobre.

Ministar podseća da se prošle godine za pomoć od 100 evra prijavilo 6,2 miliona građana.

– Time pokazujemo da su nam finansije i dalje stabilne, da imamo novca i želimo da pomognemo svim građanima s obzirom da se pandemija koronavirusa produžila – rekao je Mali.

Pročitajte još

Rešavanje društvenog kapitala u osiguranjima

Četvri Predlog zakona je zakon o osiguranju koji bi, kako kaže Mali, trebalo da reši pitanje društvenog kapitala u osiguravajućim društvima.

– Prevashodno ovde mislim na tri društva – Dunav osiguranje, DunavRE i Triglav osiguranje. Rešićemo tako što ćemo društveni kapital u tim institucijama raspodeliti tako da 70 odsto ide državi, 25 odsto sadašnjim i bivšim zaposlenima i pet odsto u akcijski fond – objasnio je Mali.

Na takav način će, kaže, biti izdefinisana vlasnička struktura u tim institucijama i “staviti tačka” na društveni kapital koji i dalje postoji.

Poslednji Predlog odnosi se na zakon o e-fakturama koji će, prema rečima ministra, poboljšati poslovanje privrednih subjekata.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti