Ne treba im banka: Atlantik grupa obveznicama do 40 miliona evra

21.11.2020

09:42 >> 09:45

0

Uprava hrvatske Atlantik grupe odlučila da izda kompanijsku obveznicu s rokom dospeća od pet godina

Ne treba im banka: Atlantik grupa obveznicama do 40 miliona evra
Copyright Pixabay

U Srbiji se u poslednje vreme više govori o tome da na srpskom finansijskom tržištu banke imaju monopol na kreditiranju privrede. Rešenje za to, bar kada su u pitanju dobre firme, su korporativne obveznice, ali za to treba imati i pristojnu berzu.

Vodeći brendovi

U okviru „Atlantik Grupe“ u Srbiji posluju kompanije „Soko Štark“, „Grand Prom“, „Foodland“ te distributer „Atlantic Brands“

Na Zagrebačkoj berzi to jedna velika regionalna kompanija, “Atlantik Grupa” (Atlantic), rešava relativno lako – zadužujući se obveznicama, javlja Hrportfolio.

Kompanija je odlučila da izda obveznicu u nominalnom iznosu do najviše 300 miliona kuna (oko 40 miliona evra), s rokom dospeća od pet godina, biće denominovana na 1.000 kuna, s fiksnom godišnjom kamatnom stopom, uz polugodišnju isplatu kamata i jednokratno dospeće glavnice nakon pet godina, kaže se u saopštenju sa Zagrebačke burze.

„Atlantik“ je i ranije izdavao obveznice i jedna takva serija, iz 2016. vredna 200 miliona kuna (26 miliona evra), krajem oktobra je opozvana. Sve neprodate obveznice otkupljuju se po nominalnoj ceni a vlasnicima otkupljenih se isplaćuje kamata u iznosu 1,56 odsto.

Srbija apsolutno bankocentrična

Srbija, za razliku od većine evropskih zemalja, i dalje se isključivo oslanja na poslovne banke kao izvor finansiranja privrede, a da bi se privredni ambijent unapredio raznovrsnost ponude finansijskih instrumenata i izvora finansiranja mora da bude u vrhu prioriteta države, ističu iz PKS.

Pročitajte još:

Gejts o životu posle korone: Zaboravite na poslovna putovanja

Neustrašive žene srpskog biznisa: Zmajevi i u livnici i u IT-ju

U strukturi finansijskog sektora Srbije, banke čine više od 92 odsto, dok je u Evropi, prema podacima Evropske komisije, učešće banaka u finansijskom sektoru 70 procenata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Hrportfolio

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike