Mali: Sa Republikom Srpskom radimo na projektima vrednim 800 miliona evra

22.09.2021

14:05 >> 14:27

0

Postoji ogroman prostor za dalji napredak saradnje dve zemlje, istakao je ministar finansija i pozvao privrednike da investiraju u Republiku Srpsku

Mali: Sa Republikom Srpskom radimo na projektima vrednim 800 miliona evra
Copyright TANJUG/ PRIVREDNA KOMORA SRBIJE/ BRANIMIR GAJIC/ nr

Ministar finansija Siniša Mali učestvovao je danas na konferenciji “Investicioni potencijali Republike Srpske“ u Privrednoj komori Srbije i tom prilikom istakao da Srbija sa Republikom Srpskom radi na realizaciji zajedničkih projekata vrednih 800 miliona evra.

Ministar je na skupu istakao da je saradnja sa Republikom Srpskom na zavidnom nivou, ali da postoji ogroman prostor za dalji napredak i pozvao privrednike da investiraju u Republiku Srpsku.

– Dobio sam informaciju da je 148 privrednih subjekata otvoreno od 2019. godine do danas. Nije to mali broj, ali to može još bolje, a ovakvi skupovi tome doprinose – rekao je Mali.

Zajednički prihodi 2,2 milijarde evra

– Kompanije iz Srbije investirale su u Republiku Srpsku više od milijardu evra što potvrđuje da je Srpska atraktivna destinacija za ulaganje i širenje poslovanja domaćih kompanija – poručio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

– Srbija jeste najveći investitor u Republiku Srpsku. Kompanije koje su danas prisutne su ozbiljni investitori. One su u prošloj godini u Srbiji zajedno ostvarile 2,2 milijarde evra poslovnih prihoda, 313 miliona evra izvoza i zapošljavaju oko 15.000 radnika – naveo je Čadež.

Prema njegovim rečima, Republika Spska je za našu zemlju jedan od najvažnijih spoljno-trgovinskih partnera.

– Više od 50 odsto razmene sa Fedaracijom BIH odlazi na razmenu sa Republikom Srpskom. Mislim da smo prvo uvozno tržište, a posle Hrvatske i Italije, treće izvozno tržište. To dovoljno govori o našem obimu saradnje. Međutim, mi nismo zadovoljni i hoćemo da to bude još bolje – naveo je Mali i dodao da smo mi već ove godine dostigli nivo razmene pre pandemije koronavirusa.

Učesnici konferencije “Investicioni potencijali Republike Srpske“; Promo/Ministarstvo finansija

Kako je istakao, jedan od prioriteta Srbije su ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu kako bi podigli kvalitet života građana i nivo atraktivnosti, konkuretnosti okruženja u kome privreda obavlja svoju delatnost. To isto se odnosi i na ulaganja u Republici Srpskoj.

Pročitajte još

– Upravo smo takve projekte definisali sa Republikom Srpskom. Tu su projekti u oblasti energetike, koji se odnose na hidropotencijale gornjeg toka reke Drina, hidroelektrane Paunci, Foča, Buk Bijela, a investicije koje sledeće godine kreću su aerodrom Trebinje, a tu su i ulaganja koja se odnose na autoput Beograd-Sarajevo – naveo je Mali.

Ministar je istakao da ne postoji lokalna samouprava u Republici Srpskoj koja nije u poslednjih par godina dobila novac od Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike