„Munjevito“ pravosuđe u Srbiji: Sud poništio izbor direktora JKP – nakon celog mandata

08.09.2021

08:23

0

Apelacioni sud u Kragujevcu potvrdio je presudu Višeg suda kojom se kao nezakonit poništava izbor Nemanje Dimitrijevića za direktora JKP Čistoća dva meesca

„Munjevito“ pravosuđe u Srbiji: Sud poništio izbor direktora JKP – nakon celog mandata
Copyright Printscreen/ Youtube, DW Fokus

Vladavina prava i pravna sigurnost veliko su pitanje u pregovorima Srbije sa EU i otvaranja novih poglavlja, sada klastera, u tom procesu. Kako to izgleda u praksi pokazuje i primer jednog običnog kadrovskog konkursa za lokalno javno preduzeće u Kragujevcu.

O funkciji direktora JKP “Šumadija”, kak se sad zove ta gradska firma, Apelacioni sud je odlučivao četiri godine nakon što je on izabran na tu funkciju a presuda je došla dva meseca pošto je podneo ostavku nakon celog mandata, javlja portal „Glas Šumadije“.

Ne ispunjava uslove

Sude je presudio da kandidat ne ispunjava uslove, po privatnoj tužbi nekadašnjeg direktora “Čistoće” Dejana Raonića.

Raonić je osporio izbor Dimitrijevića, inače dugogodišnjeg radnika i rukovodioca filijale “Viner štediše osiguranja” u Kragujevcu, navodeći da ovaj ne ispunjava uslov iz člana 25. Zakona o javnim preduzećima.

Po tom članu je predviđeno da za direktora javnog preduzeća ne može biti izabran neko ko nema najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa delatnošću tog javnog preduzeća.

Raonić je u tužbi naveo da je zbog neispunjavanja ovog uslova Dimitrijević na samom startu izborne procedure morao biti eliminisan iz konkurencije, kada su se prijavila pet kandidata, i da nije ni trebalo da ulazi u dalje postupke, kao što je testiranje sposobnosti kandidata.

Pročitajte još:

Na tom testu Dimitrijević je, prema zapisniku komisije Skupštine grada za izbor direktora imao najviše poena ali, prema oceni Višeg suda, nije ispunjavao uslove Zakona o javnim preduzećima

Apelacioni sud je prošle godine presudu Višeg suda vratio na ponovno razmatranje, a sada je potvrdio.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike