Ministarka Matić: Srbija nastavlja rad na razvoju 5G mreže

13.01.2021

10:20

0

Najveću potrebu za uvođenjem i razvojem 5G mreže imaju industrija i naučna zajednica, navodi ministarka

Ministarka Matić: Srbija nastavlja rad na razvoju 5G mreže
Copyright TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Srbija nastavlja rad na razvoju 5G mreže, samo se njeno uvođenje odlaže kao jedna od ekonomskih posledica pandemije, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona kaže da se javno nadmetanje za izdavanje pojedinačnih dozvola za radio frekvencije u radio-frekvencijskim opsezima za razvoj novih mobilnih sistema može očekivati najranije krajem 2021. godine.

Kako je navela za Politiku, najveću potrebu za uvođenjem i razvojem 5G mreže imaju industrija i naučna zajednica.

– Međutim, usled pandemije industrija nije u mogućnosti da sada podrži uvođenje mreže nove generacije. Tu nije problem sa mobilnim operatorima, kako se navodilo u medijima, jer su oni svojim planovima predvideli sredstva za kupovinu spektra na aukciji koja je bila najavljena za kraj godine. Srbija svakako nastavlja rad na razvoju 5G mreže – rekla je Matićeva.

Ministarka kaže da će Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj nastaviti sa aktivnostima koje podrazumevaju aktivan dijalog sa operatorima elektronskih komunikacija, gde će oni iskazati svoju zainteresovanost i izložiti probleme sa kojima se suočavaju.

F. Muhammad/Pixabay

Ističe da se radi i na uvođenju širokopojasne mreže u ruralnim područjima što će doprineti podizanju kvaliteta života građana. Kako kaže, u Srbiji oko 125.000 ili samo pet odsto od ukupnog broja domaćinstava nema mogućnost fiksnog pristupa internetu.

– Do sada smo raspisali tri javna poziva za mobilne operatore i već imamo potpisane prve ugovore. Treći javni poziv je rapsisan 11. decembra za 386 naselja , a otvranje ponuda je zakazano za 18. januar – navela je Matić.

Cilj Vlade Srbije je da se do 2025. godine svakom domaćinstvu omogući fiksni pristup brzom internetu, poručila je ona.

Na pitanje koliko je kredita iz Fonda za razvoj dodeljeno hotelijerima i drugim kompanijama iz ovog sektora, a koliko je zainteresovanih konkurisalo, kaže da je iz sektora podneto ukupno 1.036 zahteva, da je odobreno 378 u vrednosti od 3,1 milijarde dinara, a u obradi je 607 zahteva.

Samo za turističke agencije i rentakar kompanije odobreno je više od milijardu dinara po ovom programu, dodala je ona.

Pročitajte još

– Mi smo, inače, podneli inicijativu Ministarstvu privrede za ubrzanje procedure realizacije posebnog programa Fonda namenjenog turističkom sektoru, s obzirom na stepen njihove ugroženosti usled pandemije – naglasila je ministarka.

Govoreći o gubicima u turizmu, kaže da broj aktivnih turističkih agencija-organizatora putovanje nije drastično pao. U martu ih je bilo 415, a u decembru 407.

Trenutno je 816 aktivnih turističkih agencija – posrednika, dodala je Matić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike