Zeleno svetlo: Proširuju se slobodne zone u Kragujevcu i Kruševcu

18.01.2021

13:27 >> 13:28

0

U Srbiji trenutno postoji 15 slobodnih zona, a Vlada Srbije dala je saglasnost za proširenje ove dve slobodne zone

Zeleno svetlo: Proširuju se slobodne zone u Kragujevcu i Kruševcu
Copyright Pixabay

Vlada Srbije dala je saglasnost za proširenje slobodnih zona u Kruševcu i Kragujevcu, objavljeno je u Službenom glasniku.

Slobodna zona “Šumadija” u Kragujevcu, kako navodi Tanjug, biće proširena za površinu šest hektara i 10 ari, što je jedna parcela u katastarskoj opštini Kragujevac 4. Područje slobodne zone “Kruševac” uz saglasnost Vlade Srbije biće prošireno za 16 hektara i 84 ara, što je površina više parcela i njihovih delova u katastarskoj opštini Parunovac.

Inače, poslovne aktivnosti se trenutno obavljaju u 15 slobodnih zona koje su ravnomerno raspoređene od Subotice na severu, do slobodne zone u Vranju na jugu Srbije, i od slobodne zone u Pirotu na jugoistoku do slobodnih zona u Priboju i Šapcu koje su smeštene na zapadnim granicama.

Kako se navodi na sajtu Uprave za slobodne zone, Vlada Republike Srbije je Rešenjem o davanju saglasnosti za određivanje područja slobodne zone od 5. novembra 2009. godine formirala “FAS Slobodnu zonuˮ, Kragujevac na površini nešto većoj od 176 hektara.

Takođe, Vlada Srbije je Rešenjem o davanju saglasnosti za određivanje područja slobodne zone od 30. maja 2012. godine formirala Slobodnu zonu “Kruševacˮ. Ona je obuhvatala dve lokacije, u katastarskoj opštini Dedina i delom u katastarskoj opštini Parunovac, kao i podzonu Kraljevo-Adrani, na prostoru od više od 110 hektara.

Jasmina Štambuk, direktorka Uprave za slobodne zone; Foto: 24sedam

Da je u planu proširenje slobodnih zona najavila je početkom januara direktorka Uprave za slobodne zone, Jasmina Štambuk u intervjuu za 24sedam.

– Trenutno su u planu proširenja postojećih slobodnih zona, imajući u vidu iskazane namere renomiranih stranih kompanija da svoje poslovne aktivnosti obavljaju u režimu rada slobodnih zona. Određivanje područja slobodnih zona je u nadležnosti Vlade Srbije i da li će se u budućnosti osnovati nova slobodna zona zavisiće od visine investicija potencijalnih korisnika zone i broja zaposlenih koje će se radno angažovati, kao i od niza drugih uslova – naglasila je ona.

Pročitajte još

Kako je tada rekla, više od 200 kompanija koje posluju u okviru slobodnih zona godišnje investira oko 185 miliona evra u Srbiju, a njihov promet u 2019. iznosio je više od 4,5 milijardi evra. Takođe, vrednost robe koju su izvezli premašila je 2,3 milijarde evra.

Prema njenim rečima, u režimu rada slobodne zone u 2019. godini poslovalo je 204 kompanije koje zapošljavaju skoro 38.000 radnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike