Na udaru rudara: „Arselor Mitalu” u BiH preti kolaps

11.02.2021

08:35 >> 09:48

0

Kompanija Arselor Mital” u BiH primorana je da znatno smanjii isporuku toplotne energije, a izvesna je i potpuna obustava rada zbog najavljenih štrajkova u r

Na udaru rudara: „Arselor Mitalu” u BiH preti kolaps
Copyright Tanjug/Srbija Zidjin Coper/Gorica Tončev Vasilić

Zbog nemogućnosti isporuke energetskog uglja iz rudnika „Zenica“ i „Breza“  „Arselor Mitalu“, ovoj kompaniji preti potpuni kolaps sistema.

Količine uglja na skladištu su nedovoljne za isporuku toplotne energije Zenici, ali i za nastavak kontinuirane proizvodnje, čime se dovodi u pitanje poslovanje trenutno najvećeg izvoznika u BiH, piše portal Indikator.

Rešenje za blokirane rudnike se ne nazire, a rudari najavljuju štrajk glađu i proteste.

– Ovako možemo da radimo maksimalno dan-dva. Posle toga ne da neće biti grejanja, nego će stati kompletan „Arselor Mital“. Kad stane energetika, to znači da staju visoka peć, čeličana, valjaonica – upozorava Emir Krgo, direktor pogona „Energetika Arselor Mital Zenica“ i „Toplana Zenica“.

Zbog obustave rada, s gubitkom se suočava i rudnik, koji je dugi niz godina u finansijskom minusu od oko 150 miliona. Sve to je rezultiralo blokadom računa, zbog čega rudarima nisu isplaćene plate, a oni su se odlučili za radničku neposlušnost, koja ne isključuje mogućnost njihovog zatvaranja u jame.

Pročitajte još:

– Rudari „Zenice“ i rudari „Breze“ će 12. februara sići u jame i započeti štrajk glađu kako bi uspeli da ostvare svoje ciljeve, jer niko nam nije poslao dopis ni bilo kakvo rešenje da se dogovorimo šta i kako dalje – kaže Izudin Spahijaj, v. d. predsednika Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica.

Tehnički direktor rudnika Isad Turalić navodi da štrajk nimalo ne doprinosi u finansijskom smislu, s obzirom na to da se svakog dana protesta  gubi 1.000-1.300 tona uglja, što je samim tim i veliki finansijski gubitak.

Dnevna potrošnja uglja koji „Arselor Mital“ nabavlja iz zeničkog rudnika iznosi od 500 do 700 tona, zavisno od toga u kom obimu se koristi koksni i visokopećni gas.

Alternativa za nabavku uglja trenutno ne postoji zbog specifičnosti postrojenja, jer je i u rudniku „Breza“, čiji je ugalj „Arselor Mital“ ranije koristio kao alternativni energent, najavljen štrajk, navodi portal.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike