Evropa optimistična: Zahuktavanje kreće od polovine 2021.

11.02.2021

12:13 >> 12:36

0

Evropska komisija predviđa da će rast bruto domaćeg proizvoda Evropske unije u 2021. iznositi 3,7 posto, a naredne godine 3,9 procenata

Evropa optimistična: Zahuktavanje kreće od polovine 2021.
Copyright Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

U te dve godine trebalo bi tako da se „resetuje“ ponor u kome se evropska privreda našla padom od 6,3 procenta u 2020. Istovremeno, EK projektuje rast Evrozone od po 3,8 posto za obe godine.

U danas objavljenoj zimskoj ekonomskoj prognozi, Komisija ocenjuje da će se vodeće privrede zemalja članica EU vratiti na nivo pre krize izazvane pandemojom kovid-19 tokom 2022. godine.

Recesija u 2020. nije bila toliko duboka kao što se predviđalo, a zbog pronalaska vakcine očekuje se da će se ekonomija EU vratiti na nivo pre krize 2022. godini. To podrazumeva popuštanje aktuelnih mera za suzbijanje pandemije do kraja drugog kvartala 2021. godine, a pogotovo u drugom delu godine kada se očekuje da većina populacije bude vakcinisana – kaže komesar za ekonomska pitanja, Paolo Đentiloni.

Đentiloni je konstatovao da su pred ekonomijom EU još uvek „izazovna vremenima“ i da neophodne mere za zaustavljanje pandemije i dalje pogađaju ekonomske aktivnosti širom bloka, ali u „manjoj meri“ nego što je to bio slučaj tokom proleća 2020.

Najveći pad, pa najveći rast: Španci, Francuzi, Hrvati…

Najveći rast u 2021, od više od pet procenata, prognozira se zemljama koje su najviše i pogođene padom, kao što jed Španija, Francuska i Hrvatska.

Rast od između četiri i pet procenata imaće Malta, Portugalija, Slovenija, Slovačka i Mađarska. Najmanji rast bruto domaćeg proizvoda u 2021. očekuje se u Holandiji, od 1,8 odsto.

Izvršni potpredsednik Evropske komisije za ekonomiju koja radi za ljude Valdis Dombrovskis rekao je da nova prognoza daje realne nade u vreme neizvesnosti.

Pročitajte još:

– Snažan evropski odgovor biće ključan za pitanja poput gubitka posla, oslabljenog korporativnog sektora i rastuće nejednakosti. Naš paket za oporavak će podržati ekonomski oporavak, uz vakcinaciju i verovatan rast globalne tražnje – rekao je Dombrovskis na  predstavljanju prognoza.

U izveštaju EK se navodi da je nakon jačeg rasta u trećem kvartalu 2020. ekonomska aktivnost u EU ponovo opala u četvrtom tromesečju zbog drugog talasa pandemije i obnovljenih mera zatvaranja.

– S merama koje su još uvek na snazi, očekuje se da će ekonomije EU i Evrozone zabeležiti smanjenje u prvom kvartalu 2021. Ekonomski rast bi trebalo da se nastavi na proleće i da dobije zamajac na leto. Poboljšani izgledi za globalnu ekonomiju takođe bi trebalo da podupru oporavak u EU“, navode u Komisiji.

Ipak, u dokumentu se upozorava da su ekonomske projekcije podlože promenama u zavisnosti od daljeg nepredvidljivog kretanja pandemije u EU i svetu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike