Bajden oprezan s Kinezima: Trampov sporazum zasad ostaje

02.12.2020

10:05

0

Novi predsednik SAD izjavio je da neće odmah preduzeti mere za povlačenje Faze 1 trgovinskog sporazuma koji je predsednik Donald Tramp potpisao sa Kinom

Bajden oprezan s Kinezima: Trampov sporazum zasad ostaje
Copyright Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

– Neću povlačiti bilo kakve momentalne poteze, a isto važi i za carine. Neću prejudicirati opcije koje imam – rekao je novoizabrani predsednik Džozef Bajden u intervjuu za „Njujork tajms“.

Prema njegovom mišljenju, SAD treba da se vrate korišćenju vlastitih prednosti u pregovorima sa Kinom.

Pomoć maloj privredi

Ranije u toku dana republikanac Stiven Mnućin je apelovao na Senat da podrži sa 300 milijardi dolara manje firme, kako se ne bi ugasile usred ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa. U međuvremenu je grupa poslanika iz Demokratske i Republikanske partije predložila pomoć od 908 milijardi dolara.

Sjedinjene Države, kako objašnjava, treba da razvijaju dvostranački konsenzus i da povećavaju državna ulaganja u istraživanje i razvoj, infrastrukturu i obrazovanje kako bi se bolje nadmetale sa Kinom.

– Želim da budem siguran da ćemo se boriti svom snagom tako što ćemo prvo ulagati u Ameriku – rekao je Bajden.

Prema Fazi 1 sporazuma potpisanog početkom ove godine, Kina je prihvatila da poveća kupovinu američkih proizvoda i usluga za najmanje 200 milijardi dolara tokom 2020. i 2021. godine.

Sporazumom su takođe zadržane carine od 25 posto na niz kineskih industrijskih dobara i komponenata vrednih 250 milijardi dolara koje koriste američki proizvođači, kao i kineske kontratarife na američku robu u iznosu od preko 100 milijardi dolara.

Bajdenov tim će se zalagati za mere usmerene na kineske „nefer prakse“, koje, kako se navodi u intervjuu, uključuju „krađu intelektualne svojine, dampinovanje cena proizvoda, nezakonito subvencionisanje korporacija i primoravanje američkih kompanija na transfer tehnologija kineskim kolegama“.

Predstavljen ekonomski tim

Dženet Jelen biće prva ministarka finansija u istoriji SAD, pošto je izabrani predsednik Bajden odlučio da ona stupi na funkciju posle 20. januara, za kada je zakazana inauguracija.

Pročitajte još:

Poslednji čas za pomoć: U januaru ostajemo bez restorana, kafića, klubova, čak i hotela?

Ocena Fiskalnog saveta: Najveći problem budžeta za 2021. subvencije i plate, pohvalna velika izdvajanja za javne investicije

Bajden je u utorak predstavio ekonomski tim, koji će, osim Jelen, činiti Voli Adejemo (zamenik ministarke), Nira Tanden (direktorka za Menadžmend i budžet), Sesilija Rouz (direktorka Veća ekonomskih savetnika), Heder Buši (član veća ekonomskih savetnika) i Džared Bernštajn (član veća ekonomskih savetnika).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike