I „Gasprom“ ima koronu: Malo se troši gas, a dolar stisnuo rublju

02.12.2020

11:28 >> 12:47

0

Ruski gasni gigant Gasprom obavestio je poslovnu javnost da je treće tromesečje imao neto gubitak i dvocifren padom prihoda

I „Gasprom“ ima koronu: Malo se troši gas, a dolar stisnuo rublju
Copyright Foto:Pixabay

Razlog loših rezultata “Gasproma” su sve slabija rublja i posledice pandemije koronavirusa – manja potražnja za gasom i pad njegove cene.

Period od jula do septembra kompanija je završila s neto gubitkom od 3,3 milijarde dolara, dok je pre dvanaest meseci imala neto dobit od 2,8 milijardi dolara.

Ruske kompanije zadužene u inostranoj valuti, prevashodno dolarima, posluju s gubitkom zbog slabljenja rublje u vreme pandemiji. „Gasprom“ navodi da je neto gubitak povezan s kursnim razlikama iznosio 6,3 milijarde dolara.

Prihodi su potonuli 14 odsto, na 18,5 milijardi dolara, zbog smanjene potražnje i nižih cena.

Pročitajte još:

Poslednji čas za pomoć: U januaru ostajemo bez restorana, kafića, klubova, čak i hotela?

Ocena Fiskalnog saveta: Najveći problem budžeta za 2021. subvencije i plate, pohvalna velika izdvajanja za javne investicije

Prodaja gasa u Rusiji i Evropi smanjena je. a prosečna izvozna cena pala je s prošlogodišnjih 169,8 dolara na 117,2 dolara za hiljadu kubnih metara.

Ruski državni div drži 34 odsto evropskog tržišta plina, podseća Rojters.

U kompaniji očekuju da će se prosečna izvozna cena ove godine oporaviti na 128 do 130. jer nakon padanja na dno u drugom tromesečju. u trećem su se pokazale naznake održivog oporavka potražnje i cene, navodi se u prezentaciji za investitore.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: HRPortfolio

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike