APR razrešava dilemu: Koji izveštaj podnose jedni, a koji drugi preduzetnici

18.02.2021

10:17 >> 14:59

0

Redovni godišnji finansijski izveštaj preduzetnika čine i bilans stanja i bilans uspeha, kažu u Agenciji za privredne registre

APR razrešava dilemu: Koji izveštaj podnose jedni, a koji drugi preduzetnici
Copyright Profimedia

Agencija za privredne registre (APR) objavila je danas da redovni godišnji finansijski izveštaj preduzetnika za 2020. godinu čine, na osnovu mišljenja Ministarstva finasija, bilans stanja i bilans uspeha, i to nezavisno od veličine u koju je preduzetnik razvrstan na osnovu podataka iz finansijskih izveštaja za 2019. godine.

To znači, pojašnjavaju u APR-u, da na opisani način te izveštaje mogu da dostave i preduzetnici koji primenjuju međunarodne računovodstvene standarde, bez obzira na to da li se radi o regulativi koja je opredeljena veličinom preduzetnika ili o “višoj” regulativi koju je on sam odabrao da primenjuje, objavio je APR na svom sajtu.

Istaknuto je da će APR obezbediti dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za te kategorije preduzetnika odmah po okončanju postupka prijema podataka za statističke potrebe za 2020. godinu, odnosno početkom marta.

S tim u vezi, APR poziva sve preduzetnike koji primenjuju međunarodne računovodstvene standarde, a nameravaju da svoje finansijske izveštaje za 2020. godinu sastave i dostave u užem setu, da, u ovom momentu, dostave samo podatke za statističke potrebe, dok će zahtev za redovni godišnji finansijski izveštaj, koji čine bilans stanja i bilans uspeha, moći da dostave posle 1. marta 2021.

Pročitajte još:

S druge strane, APR će i dalje omogućavati tim preduzetnicima, ukoliko to žele, da finansijski izveštaj sastave i dostave na širem setu obrazaca (bilans stanja, bilans uspeha,iIzveštaj o ostalom rezultatu, izveštaj o tokovima gotovine i izveštaj o promenama na kapitalu), i to ili istovremeno sa podacima za statističke potrebe (do 1. marta) ili odvojeno od tog izveštaja (nakon 1. marta ove godine).

Preduzetnici koji su već dostavili redovni godišnji finansijski izveštaj, koji sadrži širi set obrazaca, zajedno sa podacima za statističke potrebe, mogu, ukoliko to žele, da na imejl adresu [email protected] podnesu zahtev za odustanak od dela zahteva koji se odnosi na redovni godišnji finansijski izveštaj, na osnovu kojeg će im biti omogućeno (nakon 1. marta) da dostave novi finansijski izveštaj koji čine samo bilans stanja i bilans uspeha.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike