Radnička prava u „Fijatu“: U FCA bez prava na štrajk, u „Plastiku“ se još koprcaju

23.02.2021

09:04 >> 11:49

0

Autor: G.M.Š.

Novim kolektivnim ugovorom radnici Fijat Krajsler automobila se praktično odrekli prava na štrajk, dok štrajkači u Fijat plastiku još pregovaraju

Radnička prava u „Fijatu“: U FCA bez prava na štrajk, u „Plastiku“ se još koprcaju
Copyright Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

U kragujevačkoj fabrici „Fijat Krajsler automobili“, kolektivnim ugovorom potpisanim u petak, zaposlenima je praktično ponovo ukinuto zakonsko pravo na štrajk i u naredne tri godine, saznaje beogradski „Danas“.

U ugovoru, koji je u ime radnika potpisao predsednik fabričkog Samostalnog sindikata, reprezentativnog u FCA, „ukoliko rešavanje spornih situacija, odnosno problema nije moguće dijalogom, strane (potpisnice ugovora) se obavezuju da će, dok sporna situacija postoji, i dalje aktivno sprovoditi ovaj kolektivni ugovor, a da će sporna pitanja u primeni ovog kolektivnog ugovora rešavati arbitražom koju obrazuju potpisnici Kolektivnog ugovora. Odluka arbitraže o spornom pitanju obavezuje strane“.

Ukoliko se radnici ne budu pridržavali potpisanog ugovora mogli bi ostati bez naknade za topli obrok (17.000 dinara mesečno bruto) i regresa od 34.000 dinara u bruto iznosu, a neto 24.000 dinara (dva puta po 12.000 dinara). Ovi iznosi su inače za oko 60 odsto manji no što je visina regresa u FCA iznosila do prošle godine.

Pročitajte još:

U „Plastiku“ štrajk na pauzi

Pravo na štrajk i regres razlozi su i tekućeg štrajka u kćerka-firmi FCA, „Fijat plastiku“.

Radnici te fabrike protestuju od 12. januara, a u štrajku su od prošle nedelje jer im je ponuđen sličan kolektivni ugovor bez prava na štrajk i sa smanjenim regresom.

Radnici, koji zahtevaju da im se ovogodišnji regres isplati u iznosu prosečne republičke plate (oko 60.000 dinara), koliko je ta nadoknada „težila“ ranijih godina, trenutno su štrajk stavili „na pauzu“ jer iščekuju ishod pregovora sa menadžmentom FCA.

Prošlonedeljna obustava rada u „FC plastiku“ zaustavila je proizvodnju u kragujevačkoj fabrici automobila do daljeg jer im je ponestalo branika.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Danas

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike