Ko će graditi gasovod do Bugarske: Tender raspisan, radovi kreću na leto

09.03.2021

11:01 >> 12:20

0

Tender za izbor izvodača radova na izgradnji gasne interkonekcije Srbije i Bugarske od Niša do Dimitrovgrada objavljen je danas

Ko će graditi gasovod do Bugarske: Tender raspisan, radovi kreću na leto
Copyright AP Photo/Al Grillo

Radovi na gasnoj interkonekciji od Niša do Dimitrovgrada trebalo bi da počnu na leto i da budu završeni za dve godine, najavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetika Zorana Mihajlović.

Mihajlović je rekla da do kraja maja treba da bude izabran najpovoljniji izvođač koji će graditi gasovod u dužini od 109 kilometara od Niša do bugarske granice, kao i da je vrednost posla 85 miliona evra. Od toga podrška EU, prema Finansijskom sporazumu potpisanom decembra 2018. izmedu Vlade Srbije i Evropske komisije za IPA 2017, predviđa 49,6 miliona evra bespovratne pomoći za finansiranje ovog projekta.

Nacionalno sufinansiranje u IPA sistemu se obezbeduje kroz kredit Evropske investicione banke u iznosu od 25 miliona evra, dok preostala sredstva obezbeduje Republika Srbija i JP Srbijagas.

– Gasna interkonekcija sa Bugarskom jako je važna za našu zemlji. O tome se priča više od 10 godina. Verujem da ćemo, dok prođemo sve procedure prijavljivanja i izbora, imati najpovoljnijeg izvođača radova do kraja maja, a u toku leta možemo očekivati i početak radova na gasnoj interkonekciji – navela je Mihajlović.

Mihajlović je naglasila u izjavi za Tanjug da je veoma važan taj gasovod od Niša do Sofije, s obzirom da će Bugari od granice do Sofije graditi deo od 67 km, čija je vednost oko 75 miliona evra. Oni su, dodaje, već završili kompletnu tendersku proceduru i za taj deo gasovoda se javilo više od 10 izvođača.

Mihajlović je uverena da će Srbija i Bugarska otprilike u isto vreme završiti gasovod na svojoj teritoriji, za oko dve godine od početka radova.

Pročitajte još:

Potpredsednica vlade ističe da gasna interkonekcija Srbiji omogućava difersifikaciju snabdevača gasa, jer će Srbija dobiti još jedan pravac za dotok gasa.

Sada imamo dva pravca i to je zaista dobro, to za Srbiju znači mnogo viši nivo gasne bezbednosti. Sada ćemo imati i treći pravac i mogućnost da nam gas dođe iz grčke luke, tečni naftni gas, a imaćemo mogućnost i da se vežemo na azerbejdžanski gas, ali i da  da se vežemo i na jedan od najvećih novih gasovoda koji je u planu da se gradi, Istočno – mediteranski gasovod (Istmed) koji će ići od Izraela do Kipra i Grčke, ali će moći da ide i do gasovoda Niš – Dimitrovgrad – objašnjava Mihajlović.

Naglasila je da to za Srbiju znači da će u budućnosti biti gasno stabilna zemlje, što naročito važno sada kada kao zemlja krećemo u energetsku tranziciju, koja će podrazumevati izabacivanje prljavih tehnologija i izvora energije.

Gas će za Srbiju biti jako važan energent, kaže Mihajlović i dodaje da će se u Srbiji graditi i gasne elektrane i da su našoj zemlji zato potrebni različiti dobavljači gasa i gasna stabilnost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike