Više zlata za Srbiju: Rudnik Čukaru Peki se otvara na leto

16.03.2021

15:55

0

Otvaranje rudnika Čukaru Peki kod Bora planirano je na leto, saopšteno je danas na sastanku perdstavnika Vlade i kompanije Ziđin koper

Više zlata za Srbiju: Rudnik Čukaru Peki se otvara na leto
Copyright Pixabay

Na sastanku potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa Đan Simingom, generalnim direktorom kineske kompanije “Ziđin koper Bor“, većinskim vlasnikom RTB-a Bor i generalnim direktorom “Ziđin majninga“, Fu Feilongom, kienski partneri su najavilo otvaranje rudnika „Čukaru Peki“ na leto ove godine.

Na sastanku je rečeno i da se početkom rada rudnika bakra i zlata obezbeđuju uslovi za eksploataciju ovih ruda sa godišnjim kapacitetom od 3,3 miliona tona i povećanje proizvodnje koncentrata bakra, što je značajno zbog rasta BDP-a i otvaranja novih radnih mesta, ističe se u saopštenju.

Projektovana su ulaganja od 474 miliona dolara za razvoj i izgradnju gornje zone rudnika.

– Ministarstvo i resorna javna preduzeća iz energetskog i rudarskog sektora su tu da vam pomognu u realizaciji investicije koja je od izuzetnog značaja za državu. Tu smo da podržimo planirane projekte, kao i ulaganja u zelene tehnologije i aktivnosti usmerene na zaštitu životne sredine. Dosta toga je stajalo u prethodnom periodu, uz ogroman trud Ministarstva i „Elektromreže Srbije“ (EMS) pokrenuli smo procese i stvari se sada rešavaju – rekla je Mihajlovićeva, saopšteno je iz Ministarstva.

Pročitajte još:

Na sastanku je bilo reči o napajanju električnom energijom, rekonstrukciji trafo-stanica u Majdanpeku, flotacijama „Veliki Krivelj“ i „Bor 5“, izmenama Zakona o rudarstvu, te nastavku rudarskih aktivnosti u rudniku „Veliki Krivelj“.

Kako se navodi u saopštenju, sagovornici su se dogovorili da se organizuje poseban sastanak s gradonačelnikom Bora i lokalnom zajednicom na temu preseljenja meštana sela „Veliki Krivelj“.

Sastanku su prisustvovali čelnici „Elektromreže Srbije“, „Instituta Bor“, kao i predstavnici ambasade NR Kine u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike