Kragujevački „Fijat Krajsler“ se u štrajku sprema za novi model?

17.03.2021

08:40

0

Štrajkači u Fijat Krajsler Plastiku najavljuju zaoštravanje protesta a u matičnoj firmi sastanci o novom modelu automobila

Kragujevački „Fijat Krajsler“ se u štrajku sprema za novi model?
Copyright Luis Wilker Perelo WilkerNet/Pixabay

U srpskim fabrikama „Fijat Krajslera“ ovih je dana veoma „živo“, i to ne proizvodnim trakama već na sindikalnim i menadžerskim sastancima.

Prošle nedelje u Kragujevac je stigla „iznenadna“ poseta izvršnog direktora kompanije „Stelantis“ (konglomerat „Fijat Krajslera“ i „Sitroena“) za jugoistočnu Evropu, Frančeska Čanče. Razlozi posete su još tajna, piše beogradski „Danas“, a poseta se odvija u uslovima smanjene proizvodnje delom i zbog nedostatka branika iz fabrike „Fijat Krajsler Plastik“, koja je u štrajku već dva meseca.

Beogradski dnevnik nezvanično saznaje je „Čanča“, koji je do kraja 2015, bio direktor proizvodnje u „FCA Srbija“, u Kragujevac ponovo došao zarad pripreme fabrike za proizvodnju novog modela u dogledno vreme, pri čemu je fabričkom menadžmentu otvoreno rečeno koje su njegove obaveze s tim u vezi.

Radi  se, ipak, o preliminarnoj najavi, a odluku o novom ili novim modelima u kragujevačkoj fabrici doneće bord direktora „Stelantisa“. Prednost kragujevačke fabrike na tom planu, pored ostalog, jeste i što je Silvija Verneti, koja je formalno još uvek generalni menadžer „FCA Srbija“, od kraja januara ove godine u bordu direktora, odnosno među najbližim saradnicima izvršnog direktora „Stelantisa“, Karlosa Taverisa.

Do te odluke o novom modelu, situaciju u kragujevačkoj fabrici karakterišu besposlica, neizvesnost, nezadovoljstvo zaposlenih, koje pozivaju na rad u fabriku komapnije u Slovačkoj, te štrajk u „Fijat Krajsler Plastiku“.

Radnici „FC Plastika“ su najavili da će uskoro radikalizovati protest i izaći na kragujevačke ulice.

– U Fijat Krajsler plastiku, već više od dva meseca traje štrajk. Ne obazirući se na to, menadžment Fijat Krajsler automobila nastavlja sa svojim bahatim ponašanjem, ignorisanjem opravdanih zahteva radnika, kršenjem zakona i čak ignorisanjem naloga Inspekcije rada, zbog čega neminovno sledi eskalacija protesta – navodi se u jučerašnjem saopštenju Štrajkačkog odbora.

Pročitajte još:

Pojašnjava se, pritom, da „FCA Srbija“ zloupotrebljava neradne dane u koordinaciji sa 2FC Plastikom“, „sa namerom da se štrajkači finansijski iscrpe i odustanu od štrajka“, što se, kako poručuju iz Štrajkačkog odbora, „naravno, neće desiti“.

Takođe, dodaje se,  menadžment „FC Plastika“ je, sledeći primer „FCA Srbija“, odbio da u zakonskom roku dostavi radnicima važeći Pravilnik o radu, čak se oglušujući o naloge Inspekcije rada, a još uvek nije dostavio ni Pravilnik o sistematazaciji i organizaciji radnih mesta, kao i ovlašćenja o zastupanju, na šta je zakonom obavezan.

Poručuju, na kraju, da će najavljena radikalizacija protesta podrazumevati „preduzimanje svih raspoloživih pravnih radnji protiv „FC Plastika“, kao i prelivanje protesta na ulicu, na koji će biti pozvani i svi radnici „FCA Srbija“ i kooperanata, čim se za to steknu epidemiološki uslovi“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Danas

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike