Slovenija odustaje od nacionalnog avio-prevoznika, pregovara sa "Er Srbijom"?

17.03.2021

15:09 >> 17:39

0

Slovenački mediji spekulišu o mogućoj saradnji jer je Er Srbija ranije izrazila interesovanje za uspostavljanje baze u Ljubljani

Slovenija odustaje od nacionalnog avio-prevoznika, pregovara sa "Er Srbijom"?
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Slovenačka vlada odustala je od planova za uspostavljanje novog nacionalnog prevoznika koristeći sredstva Evropske unije. Naime, Ministarstvo za ekonomski razvoj i tehnologiju Slovenije potvrdilo je nacrt Plana oporavka i otpornosti koji više ne sadrži predlog za sufinansiranje nove avio-kompanije.

Plan mora da odobri Evropska komisija kako bi zemlji dodelila 1,6 milijardi evra bespovratnih sredstava i 3,6 milijardi povratnih sredstava za ublažavanje ekonomskih posledica usled pandemije koronavirusa.

Slovenci traže alternativni izvor finansiranja

Evropski zvaničnici ranije su izrazili zabrinutost zbog namera za izdvajanje 76 miliona evra za stvaranje nove nacionalne aviokompanije, dok je ministarstvo napomenulo da planovi za finansiranje nove avio-kompanije nisu u skladu sa zelenom politikom EU.

– Kako vazduhoplovstvo još nije prešlo na obnovljive izvore energije i pretežno koristi fosilna goriva, ovaj princip nije mogao biti ispunjen. Kao rezultat toga, povukli smo predlog i trenutno pokušavamo da pronađemo rešenje za dobijanje alternativnog izvora finansiranja – rečeno je iz Ministarstva za slovenački dnevnik Delo.

Tanjug/Zoran Žestić

Inače, Slovenija je zabeležila najveći pad komercijalnih letova u Evropi prošle godine posle Gruzije, na šta je uticala i pandemija koronavirusa, ali i krah bivše nacionalne avio-kompanije Adrija Ervejz krajem 2019.

U međuvremenu, ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek razgovarao je sa generalnim direktorom za komercijalnu i strategiju kompanije Er Srbija, Jiržijem Marekom.

Er Srbija treća najprometnija u Ljubljani

– Razgovarali su o mogućnostima saradnje u poboljšanju povezanosti Slovenije sa svetom. Zbog otkrivanja poverljivih poslovnih podataka, ne možemo da komentarišemo ovo pitanje – rečeno je u Ministarstvu za Delo.

Pročitajte još

Kako navodi ovaj dnevnik, Er Srbija je izrazila interesovanje za uspostavljanje baze u Ljubljani. Er Srbija je bila treća najprometnija avio-kompanija u glavnom gradu Slovenije 2020. godine, poboljšavajući svoju poziciju u odnosu na 2019. godinu, kada je bila osma po prometu.

Srpski prevoznik uspeo je da poveća svoj tržišni udeo u transferu u Ljubljani sa četiri odsto u 2019. na 10 odsto u 2020. U 2020. godini oko 51 odsto svih putnika na liniji Ljubljana-Beograd kompanije Er Srbija bili su transferi. U 2019. godini činili su oko 22,4 odsto svih putnika.

Prošle godine dolazni i odlazni putnici iz Ljubljane koji su leteli avio-kompanijom Er Srbija najviše su presedali za Skoplje, dok je Atina 2019. bila najpopularnija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike