Momirović o štrajku železničara: Plate su male, nastavićemo razgovore

18.03.2021

11:03

0

Ministar saobraćaja kaže da razume zahteve železničara ali ida oni moraju da razumeju državu

Momirović o štrajku železničara: Plate su male, nastavićemo razgovore
Copyright Profimedia

Ministar građevinarstva i saobraćaja, Tomislav Momirović, reagovao je na najavu štrajka na srpskoj železnici i pozvao radnike da sagledaju „širu sliku“.

– Razumem zahtev železničara da se povećaju plate, a očekujem da oni adekvatno vrednuju velika ulaganja u železnicu, nedavno povećanje plate i krizu koju je nametnula pandemija – poručio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Povodom protesta železničara koji je najavljen za 23. mart on je istakao da se o zahtevima sindikata sve vreme razgovara i da će komunikacija biti nastavljena.

Momirović je podsetio da je jedna od prvih odluka pošto je postao ministar bila da se plate železničarima povećaju pet posto.

Dodao je da sva četiri preduzeća železnice dobijaju jako velike subvencije iz budžeta Srbije, te da zaposlenima pokušava da objasni da svi građani kroz subvencije iz budžeta učestvuju u tome da im budu isplaćene plate.

Pročitajte još:

– Ne želim da kažem da ne razumem njihov zahtev i potrebe. On je apsolutan. Plate su male. Mi sprovodimo velike investicije i želimo da podignemo nivo železnice, da otvorimo kapacitet, da dotatno obučimo ljude i da železnice budu ono što su nekada bile – rekao je on.

Naglasio je da takve aktivnosti nisu jednostavne naročito u uslovima korona krize izazvane najvećom pandemijom u modernoj istoriji civilizacije.

– Uvažavamo zahteve. Potpuno ih razumemo sa nivoa socijalnog statusa tih ljudi, ali moramo da sagledamo kompleksnu situaciju u kojoj se Vlada Srbije nalazi, u kojoj se ceo svet nalazi s obzirom da je pandemija u toku – istakao je on.

Momirović je zaključio da je podizanje plate na početku njegovog mandata bio dobar signal za koji se nada da će biti adekvatno vrednovan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike