Mali: Usvojen Predlog zakona o e-fakturama

25.03.2021

13:49 >> 14:15

0

Ovaj zakon će olakšati kontrolu Poreskoj upravi, a njime će biti omogućen i automatski povraćaj PDV-a, istakao je ministar finansija

Mali: Usvojen Predlog zakona o e-fakturama
Copyright Pixabay

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen Predlog zakona o elektronskom fakturisanju koji je, objašnjava, još jedan od zakona koji će poboljšati poslovanje privrede.

Mali je za Tanjug naveo i da će taj zakon olakšati kontrolu Poreskoj upravi, a njime će biti omogućen i automatski povraćaj PDV-a.

– Uvođenje e-faktura biće potpuno besplatno za privredu, a njegovo uvođenje biće fazno – rekao je ministar.

Kako je objasnio Mali, najpre će od 1. januara 2022. godine subjekti javnog sektora biti u obavezi da primaju i izdaju e-fakture između sebe. Takođe, i privatni sektori koji želi da radi sa javnim sektorom imaće mogućnost da bude osposobljen da izdaje e-fakture javnom sektoru.

Zatim, dodaje Mali, od polovine naredne godine privredni subjekti će biti osposobljeni da primaju fakture od javnog i privatnog sektora, a od januara 2023. godine ceo privatni sektor biće u obavezi da bude osposobljen za prijem i slanje e-faktura.

– Koristi od e-faktura su ogromne, korisnike neće koštati ništa, imaće automatski povraćaj PDV-a, trošiće manje vremena na administraciju i manje vremena u pronalaženju starih faktura – rekao je Mali i dodao da će e-fakture biti u jednom jedinstvenom informacionom sistemu.

Ističe da je upravo privreda takvo poslovno okruženje tražila od države poslednjih nekoliko godina.

Pročitajte još

Mali kaže da će troškovi uvođenja e-faktura za državu biti neznatni u odnosu na benefite koje dobija privreda, jer se, dodaje, nadograđuju na postojeće sisteme, odnosno na fiskalizaciju. Procenuje da će uvođenje e-faktura koštati nekoliko stotina miliona dinara.

Mali je podsetio da je prošle godine usvojen Zakon o kriptovalutama, kao i da je usvojen Zakon o fiskalizaciji koji sa primenom kreće od januara 2022. godine.

Sa Predlogom zakona o e-fakturama, ta tri zakona, kaže on, potpuno menjaju način funkcionisanja naše privrede.

Takođe, uvođenje e-faktura je jedan od priroteta i članica EU, navodi ministar, i dodaje da Srbija ne želi da kasni po tom pitanju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike