Prodor na tržište EU: Šansa za srpske kompanije koje posluju u Portugaliji

15.04.2021

12:43 >> 14:36

0

Posebno se navodi mogućnost saradnje u sektoru građevine, gde srpske i portugalske kompanije mogu da nastupaju u konzorcijumima ili kao podizvođači

Prodor na tržište EU: Šansa za srpske kompanije koje posluju u Portugaliji
Copyright Profimedia

Portugalska privreda otvorena je za partnerstva i investicione projekte sa srpskim kompanijama, a poslovanje srpskih kompanija u Portugaliji značilo bi pristup jedinstvenom tržištu EU od 500 miliona potrošača, ali i tržištima američkog i afričkog kontinenta.

To je danas poručeno na vebinaru “Portugal – Srbija poslovne mogućnosti”, na kome je najavljeno da se planira da u maju Srbiju poseti portugalska privredna delegacija.

Zajednički nastup kroz komoru Balkana

Na vebinaru je istaknuto da velike mogućnosti za zajedničke poslove i ulaganja nose IT, ekologija i obnovljivi izvori energije, prehrambena industrije i turizam.

Direktor sektora za internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović ukazao je na važnost da privrednici dve zemlje upoznaju poslovne mogućnosti, da se povežu i unaprede poslovne veze i ekonomsku saradnju. Istakao je da je poslovna zajednica Srbije veoma zainteresovana za mogućnosti poslovanja na portugalskom tržištu, ali i otvorena za investicije iz Portugalije.

Direktor sektora za internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović; Tanjug/Jadranka Ilić

Vesović je predstavio aktivnosti PKS usmerene na internacionalizaciju poslovanja domaće privrede i jačanje regionalne saradnje kroz zajedničku privrednu komoru Zapadnog Balkana Komorski investicioni forum.

Ambasadorka Portugalije u Srbiji Marija Viržinija Mendes da Silva Pina najavila je da je u maju planirana poseta portugalske privredne delegacije i navela da će to biti odlična prilika da se privrednici upoznaju i unaprede saradnju koja je ispod realnih mogućnosti.

Ambasadorka je istakla važnu ulogu privrednih komora dve zemlje na unapređenju ekonomskih odnosa.

Izvršna direktorka Agencije za promociju investicija i trgovine Portugala Rita Arauho rekla je da su srpski privrednici dobrodošli u Portugal i da je mnogo prostora za zajedničke poslovne aranžmane.

Ambasadorka Portugalije u Srbiji Marija Viržinija Mendes da Silva Pina; Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Marko Fernandez iz Centra za bilateralnu saradnju Privredne komore Srbije istakao je da se od 2015. godine trgovinska razmena sa Portugalom udvostručila što govori o volji da se razvija saradnja. Posebno je istakao mogućnost saradnje u sektoru građevine gde srpske i portugalske kompanije mogu da nastupaju u konzorcijumima ili kao podizvođači na afričkom tržištu.

Mogućnost za jačanje saradnje

Pročitajte još

Predstavnici Portugala na vebinaru su istakli kao prednosti poslovanja u toj zemlji pristup tržištima EU, SAD i afričkog kontinenta, visok nivo ulaganja renomiranih svetskih kompanija u IT, ekologiju, obnovljive izvore, dobru poslovnu i političku klimu, odličnu infrastrukturu, razvijen sektor malih i srednjih preduzeća.

Kako je sapštila PKS, iako je trgovinska razmena između Srbije i Portugala u poslednjih pet godina udvostručena i prošle godine dostigla 77,5 miliona evra, 7,8 odsto više u odnosu na 2019, ima dosta mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje i jačanje poslovnih veza privrednika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike