Institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu podneo prijave protiv "Ziđina" i "Linglonga"

14.05.2021

14:21

0

RERI je naveo da je zbog toga pokrenuo i krivične, inspekcijske i druge upravne postupke

Institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu podneo prijave protiv "Ziđina" i "Linglonga"
Copyright Pixabay

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) predstavio je nalaze o zagađenju vode u reci Pek, koje se, kako su rekli na konferenciji za medije, može direktno dovesti u vezu sa aktivnostima kompanije Ziđin koper Srbija u Boru.

Ta nevladina orgnaizacija predstavila je i nalaze o izgradnji, kako tvrdi, potencijalno najproblematičnijeg dela fabrike guma kompanije Linglong tajer u Zrenjaninu. Takođe, tvrde da za tu fabriku nije izvršena ni procena uticaja na životnu sredinu u skladu sa zakonom.

Predstavnici RERI su rekli da su pratili aktivnosti praćene razdvajanjem jedinstvenog projekta na više manjih kako bi se izbegla obaveza sprovođenja procedure koja se odnosi na studiju procene uticaja na životnu sredinu od strane pomenutih kompanija u Boru i Zrenjaninu.

RERI je naveo da je zbog toga pokrenuo i krivične, inspekcijske i druge upravne postupke.

Predsednik upravnog odbora RERI Jovan Rajić tvrdi da nadležni u ovim slučajevima ne primenjuje propise i odbijaju da prikupi informacije koje su joj dostupne, kao i da ne reaguju ni na one informacije koje joj dostavljaju udruženja građana i pojedinci.

Pročitajte još

Govoreći o situaciji u Boru, Rajić je rekao da je postoje dokazi o ozbiljnom zagađenju reke Pek, o funkcionisanju postrojenja bez građevinske dozvole – ventilacionom postrojenju rudnika Jama i zagađenju vazduha.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike