Vlahović: Rast privrede će vrlo verovatno iznositi sedam odsto

24.05.2021

09:10

0

Tradicionalna struktura srpske privede omogućila je Srbiji da zajedno sa masovnim programom Vlade Srbije i NBS prođe relativno neoštećeno kroz pandemiju, na

Vlahović: Rast privrede će vrlo verovatno iznositi sedam odsto
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je danas da je Srbija dobro prošla u pandemiji i rast će vrlo verovatno biti u skladu sa planiranim, od sedam odsto.

Tradicionalna struktura srpske privede omogućila je Srbiji da zajedno sa masovnim programom Vlade Srbije i NBS prođe relativno neoštećeno kroz pandemiju, rekao je za televiziju K1 Vlahović, koji je osnivač Kopaonik biznis foruma koji danas počinje u Beogradu i održavaće se u hibridnom formatu.

Budući rast zavisiće, kako kaže, od performansi koje ostvare tradicionalne privredne gradne kao što su poljoprivreda, industrija, pre svega prehrambena, građevinarstvo i energetika.

Potreban tehnički progres

– Ali sa tradicionalnom strukturom teško da možemo da planiramo robusni rast, potrebni su nam i sektori zanovani na tehničkom progresu koji stvaraju uslove za takav rast – rekao je Vlahović i naglasio da se moramo promeniti za promene.

Prema njegovim rečima, kovid je promenio svet koji se neće vrati na staro, kovid je ubrzao promene koje za sobom nosi četvrta industrijska revolucija i trajno se menja način na koji se proizvodi, distribuira i razmenjuje vrednost.

Pixabay

Srbija se pojavljuje kao atraktivna destinacija za nova ulaganja, rekao je Vlahović i dodao da to u kojoj meri ćemo iskoristi taj talas zavisi od brzine spovođenja reformi. Predsednik SES-a je nagalsio da će Srbija imati vrlo visok bužetski deficit.

Dinamična rasprava na Biznis forumu

Program 26 Kopaonik biznis foruma kako je naglasio biće vrlo kompleksan, rasprava će biti dinamična i zanimljiva, a u njoj će učestvovati 130 panelista. Vlahović je izrazio žaljenje što to ove godine neće biti, kao prošle godine, skup sa više od 1.400 učesnika.

– Žao mi je što nema vise od 1.000 učesnika jer je formu mesto gde se razmenjuju iskustva diskutuje o problemima i sklapaju kontakti – rekao je on i dodao da će tokom četiri dana na skupu učestvovati 130 panelista, 120 će ih biti u sali, a 10 će biti iz inostranstva preko zoom platforme.

Pročitajte još

Kako naglašava, kvalitet foruma neće biti promenjen u odnosu na prethodne godine, samo je ograničen broj posetilaca, neće ih biti 1.400 kao prošle godine kada je to bio najveći konfenrecijski skup u Evropi. Rekao je da su organizatori Kopaonik biznis foruma očekivali da će i ove godine imati najveći skup i to posle pandemije.

Učesnici će biti svi najznačaniji privrednici, vlasnici i direktori najvećih preduzeća i banaka iz Srbije i regiona, ali i sveta. Na formu će između ostalog učestvavti i direktor Roša za Evropu i Aziju, stručanjak Branko Milianović, guverner Jorgovanka Tabaković i gotovo svi ministri u vladi iz ekonomskih resora.

Sutra će to biti ministar finasija Siniša Mali, a forum tradicionalno u utorak zatvara predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, rekao je Vlahović i dodao da će govoriti i specijalni gost iz Vašingtona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike