Pravo na zdravstveno osiguranje imaće i žene koje obavljaju kućne poslove, a nisu za to plaćene!

14.06.2021

14:00 >> 18:22

0

Šta donosi novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti u kontekstu ekonomskog osnaživanja žena

Pravo na zdravstveno osiguranje imaće i žene koje obavljaju kućne poslove, a nisu za to plaćene!
Copyright Pixabay

Jedna od najvažnijih odredbi novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti jeste da će nezaposlene žene koje nisu imale zdravstveno osiguranje, sada to pravo moći da steknu po osnovu neplaćenog rada u kući, kao što su vođenje domaćinstva ili staranje i podizanje dece, izjavila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Na debati “Novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti u kontekstu ekonomskog osnaživanja žena i unapređenje radnih prava” koji je organizovala Fondacija Centar za demokratiju (FCD), a u okviru projekta “Radna prava su naša prava”, ona je istakla da postoji veliki broj žena koje rade kućne poslove, za koje nisu plaćene, i nemaju zdavstveno osiguranje.

Oslonac na primanja partnera

– Te žene se uglavnom oslanjaju na primanja svog partnera i često se dešava da iz nekih razloga ne mogu biti osigurane. Dešavalo se da su me žene zvale i pitale kako da odu na neku operaciju koja im je skupa, te je u tom smislu ova odredba od nemerljivog značaja – naglasila je Brankica Janković.

Ona je pozdravila donošenje novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti, jer, ističe, institucija Poverenika smatra da je došlo vreme da se stvari po tom pitanju unaprede. Kako ističe, prethodni Zakon o rodnoj ravnopravnosti je dao pojedine rezultate, ali nedovoljno koliko se očekivalo.

Pexels/ Jasmine Carter

Brankica Janković navodi da se najveća debata oko novog Zakona uglavnom vodila oko upotrebe reči “rod” i dodaje da razume zašto je zakon gotovo sveden na pitanje lingvistike.

“Moje mišljenje je da je sveden na lingivističko pitanje zbog političke upotrebe ili zloupotrebe, jer je nekako zanimljivo. Tu su se našli pozvani kao stručnjaci, pa ne mogu da nađu za sve reči ženski rod, neke reči deluju rogobatno”, navela je Janković.

Svakako, ocenjuje da je novi zakon ambiciozan i ističe da je Srbiji i bio potreban takav zakon i da će se tek vremenom osetiti njegove dobrobiti.

Pitanje, kaže, koje nameće ovaj zakon jeste da li država ima kapacitete za njegovu kontrolu, odnosno povećanje broja inspektora dok je još uvek na snazi kontrola zapošljavanja u javnom sektoru.

– Smatram da država nema kapacitete, da ti kapaciteti nisu dovoljni i potvrđujem da se veliki broj individualnih kršenja dosadašnjih zakona završavao tako što bi konkretno u prekršajnim postupcima došlo do zastarelosti – navela je Jankovićeva.

Novi zakon predviđa i kazne

Ona pozdravila to što novi zakon predviđa sankcije za kršenje odredbi iz tog zakona. Kaže da pojedina ponašanja ne može da reši zakon i zapitala se koji je to zakon koji bi naterao muškarca da preuzme deo poslova u kući.

– Mislim da se to radi izmenom kulturnih obrazaca – istakla je Jankovićeva.

U tom smislu, pozdravila je što novi zakon posvećuje puno odredbi nastavnim planovima i programima da sadrže mnogo više tema u vezi sa temom ravnopravnosti.

Objasnila je da u pojedinim oblastima postoji izražajan rodni disbalanas, kao što su oblasti socijalne zaštite gde preovlađuju žene ili transporta gde preovlađuju muškarci.

Pročitajte još

– Nisam optimista da ćemo jednostavno doći do uravnotežene zastupljenosti poslova, jer nam i situacija na tržištu rada ne ide na ruku – istakla je Brankica Janković.

Snažne poruke sudskih odluka

Kako je navela, najveći broj pritužbi instituciji Poverenika za poslednjih 10 godina odnosio se na diskriminaciju žena u oblasti rada i zapošljavanja, a najveći broj slučaja na raspoređivanje žena na niža ili slabije plaćena radna mesta nakon porodiljskog odsustva.

– Odredba koja zabranjuje takvo ponašanje poslodavaca postojala je i u prethodnom zakonu – podseća Jankovićeva, i dodaje da novi zakon takođe predviđa zabranu tog premeštanja, osim u slučaju organizacionih promena.

Ona naglašava da samo odluke na sudovima u pojednim slučajevima mogu da pošalju jasnu poruku da je takvo ponašanje zabranjeno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike