Kinezi malo mare za kovid: BDP porastao 7,9 procenata

15.07.2021

08:00 >> 08:01

0

U drugom tromesečju Kina zabeležila rast kojem bi pozavidele mnoge evorpske zemlje ali oni nisu zadovoljni

Kinezi malo mare za kovid: BDP porastao 7,9 procenata
Copyright Foto: Profimedia

Kina je zabeležila u drugom kvartalu 2021. godine nešto niži rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjem nivou nego što se očekivalo ali su promet u trgovini na malo i industrijska proizvodnja nadmašili predviđanja ekonomista.

Promet u maloprodaji je u junu skočio za 12,1 odsto u odnosu na isti mesec 2020, što je iznad očekivanja ekonomista koji su prognozirali rast od 11 procenata. Najviša stopa u rasta u prometu na malo zabeležena je u kategoriji bezalkoholnih pića, od čak 29,1 posto međugodišnje.

Industrijska proizvodnja je takođe nadmašila projektovanih 7,8 odsto i ostavila rast od 8,3 procenta u protekla tri meseca.

Kineski BDP je porastao za 7,9 procenata u drugom tromesečju na godišnjem nivou, a na kvartalnom za 1,3 posto, objavio je danas državni zavod za statistiku.

Međugodišnja stopa rasta u periodu april – jun je usporila u odnosu na prvi kvartal, kada je iznosila 18,3 procenta.

Pročitajte još:

Statistički zavod ističe da Kina nastavlja stabilan ekonomski oporavak, ali istovremeno dodaje da i dalje postoji zabrinutost zbog globalnog širenja pandemije i „neuravnoteženog“ regionalog oporavka u zemlji, prenosi CNBC.

Anketna stopa nezaposlenosti u urbanim sredinama ostala je stabilna u junu na nivou od pet posto, dok se nezaposlenost mladih uzrasta od 16 do 24 godina popela na 15,4 procenta, koliko je iznosila i u junu 2020.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike