Investicija godine: Gradnja nove pruge Beograd – Niš kreće 2021.

24.07.2021

08:45

0

Nova pruga između dva najveća grada u Srbiji jedna je od najvećih investicija i zbog toga je podržava i evropska banka

Investicija godine: Gradnja nove pruge Beograd – Niš kreće 2021.
Copyright Thomas B./Pixabay

Izgradnja pruge od Beograda do Niša počeće ove godine i to će biti jedna od najvećih infrastrukturnih investicija u Srbiji, navio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

– To je investicija koju radimo zajedno sa Evropljanima, sa Evropskom investicionom bankom, uz grant od 700 miliona evra. To je najveći grant koji je neka zemlja dobila u jugoistočnoj Evropi. To više nije samo pitanje infrastrukture, nego snažne podrške koju Evropska komisija daje Srbiji – rekao je Momirović na TV Prva.

On je podsetio da se radi na projektima koji su morali biti urađeni još pre 50 godina i istakao da “moramo da nadoknadimo tih 50 godina”.

Momirović je izjavio da će do kraja ove godine biti završena pruga od Beograda do Novog Sada, posle čega slede testiranja, a otvaranje pruge za komercijalnu upotrebu najavio je za februar iduće godine.

– To će biti najbrža i najmodernija pruga u istočnoj Evropi. Ići će 200 na sat od Beograda do Novog Sada, najboljim vozovima koji postoje u Evropi, koje proizvodi „Štadler“ u Švajcarskoj – rekao je ministar.

On je potvrdio da se trenutno projektuje i izvodi 1.009 kilometara brzih modernih autoputeva i to: Moravski koridor – put Preljina-Požega, putevi Ruma-Šabac-Loznica, zatim od Požarevca do Velikog Gradišta i Golubovca, novi put Beograd-Zrenjanin, saobraćajnica od Surčina do Novog Beograda, brza saobraćajnica od Sombora do Kikinde i više lokalnih puteve.

Pročitajte još:

– Taj obim investicija je bez presedana, a sve ove puteve mi ćemo završiti u naredne dve do tri godine – rekao je Momirović i ocenio da će Srbija imati najrazvijeniju putnu infrastrukturu na Balkanu.

On je podsetio je da je 2012. godine javni dug bio 78 odsto u odnosu na BDP, a investicije u pruge i puteve nije bilo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike