Privreda na poznaje granice: U Skoplju počinje nova era!

28.07.2021

10:55

0

Autor: Nikola A.

Dalji napredak očekuje se i nakon međusobnog priznavanja profesionalnih kvalifikacija

Privreda na poznaje granice: U Skoplju počinje nova era!
Copyright TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Verujem da ulazimo u potpuno novu eru privredne, ekonomske i političke saradnje u regionu, pogotovo kada su u pitanju Albanija, Severna Makedonija i Srbija, ocenio je danas u razgovoru za Tanjug predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež pred najavljeno potpisavanje dogovora tri države i regionalni ekonomski forum sledeće nedelje u Skoplju.

– Sada zaista možemo da vidimo konkretne pomake i koristi za privrednike, što je nama kao privrednoj komori najbitnije, ali što je bitno i za sve građane – rekao je Čadež, koji aktivno radi na ubrzanju regionalne ekonomske saradnje i kao predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma ZB.

Pročitajte još:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio da će u Skoplju na forumu, 29. jula, biti potpisana tri sporazuma: o trgovini, radnim dozvolama i u međusobnoj podršci u slučaju požara, poplava i prirodnih katastrofa.

Čadež ističe da su dokumenta planirana za potpisivanje na samitu predsednika Vučića i premijera Edija Rame i Zorana Zaeva sačinjena uz konsultovanje PKS i regionalne privredne komore Zapadnog Balkana.

– Primena dokumenata čije je potpisivanje najavljeno, značajno će ubrzati kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala u regionu. Međusobnim priznavanjem dokumentacije prilikom uvoza i izvoza, sertifikat izdat u Skoplju, Tirani ili Beogradu biće validan u sve tri zemlje, roba će brže prelaziti granice, procedure će biti jednostavnije, a troškovi privrede manji. To je veoma važno – ističe Čadež.

Bržem kretanju robe, kao i putnika dodatno će, kaže, doprineti i uvođenje “brzih traka” na prelazima između zemalja potpisnica.

Posebno važnim ocenjuje i sporazum o radnim dozvolama koji će u veoma kratkom roku omogućiti građanima da nesmetano nalaze posao i rade na teritoriji svake zemlje potpisnice ovog dokumenta, a kompanijama da nađu adekvatne radnike i zaposle ih brzo, bez proceduralnih problema.

– Kompanijama su ti ljudi potrebni odmah. I inženjeri, i menadžeri, i građevinske i turistički radnici. Očekujemo da dogovor oko radnih dozvola donese zaista velike pomake – istakao je on.

Dalji napredak očekuje i nakon međusobnog priznavanja profesionalnih kvalifikacija.

– Značajno je da su počeli intenzivni razgovori i o implementacionom telu koje će se brinuti svakodnevno o sprovođenju dogovorenog, i na ministarskom nivou, i na perativnom, odnosno administrativnom, ali i na najvišem političkom nivou – rekao je on Tanjugu.

Čadež najavljuje da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju 29. jula učestvovati između 350 i 400 privrednika koji ce, nakon plenarnog dela skupa i obraćanja predsednika Vučića i premijera Rame i Zaeva, imati i bi-tu-bi (B2B) sastanke.

– Poslovna zajednica ZB ima jasan interes da se olakšaju uslovi poslovanja, a konkretni pomaci za privredu i građane želja su i predsednika Vučića i premijera Zaeva i Rame, u šta sam se lično uverio i tokom pripremnog sastanka za skup u Skoplju – kaže Čadež.

Podseća i da su prethodni dogovori već doneli rezultate privredi, a kao primer navodi da su “zeleni koridori” skratili protok robe sa jedne na drugu stranu ZB za ceo jedan dan.

– To je dokaz da ako zajedno sednemo, dogovorimo se i sprovedemo dogovoreno, ne čekajući ni Brisel ni Vašington, imamo rezultate u interesu svih naših privreda – rekao je on.

Od potpisivanja međudržavnih sporazuma u Skoplju, predsednik PKS očekuje novu eru otvorenosti i duha saradnje u regionu.

– Siguran sam da će to doneti neku vrstu nove političke stabilnosti i biti jasan signal stranim investitorima da je ovo region uspeha u koji vredi ulagati – rekao je Čadež.

Dodao je da je politički vrh tri države, pripremljenim dogovorima, preskočio nekoliko stepenika.

– Ovim i EU pokazujemo da ekonomije regiona ne žele da u EU uđu samo da bi ušle, nego da zajedno radimo da bi postali kvalitetni i punopravni članovi – rekao je on.

Na pitanje da li će dogovor tri države doneti korist i kosovskoj privredi, on je odgovorio da čitav region Zapadnog Balkana može da profitira na novom dogovoru tri države.

– Kao regionalna komora ZB okupljamo komore svih šest ekonomija, i nadamo se da će se ovoj inicijativi i sporazumima Albanije, Severne Makedonije i Srbije pridružiti i novi potpisnici. Kako će i kojim tempom to ići na to ne možemo da utičemo, rekao je Čadež i istakao da će na ekonomskom samitu u Skoplju biti i kompanije iz Prištine, Peći, Skoplja, Sarajeva i Banjaluke.

– Privreda ne poznaje granice i mi radimo jedni sa drugima veoma dobro. Što više ovakvih inicijativa budemo imali, to ćemo brže našu privredu uspeti ne samo da podignemo, nego i da razvijamo u skladu sa svim izazovima globalnog tržišta – ocenio je Čadež.

Kao prve dalje korake u smanjenju barijera posle Skoplja, Čadež očekuje i primenu savremenih tehnoloških rešenja koja ce omogućiti elektronsko evidentiranje i dodatno smanjenje čekanja u transportu robe prilikom prelaska granica.

Pročitajte još:

Najavljeno je da će u Skoplju biti predstavljano i novo ime regionalne inicijative, što Čadež i potvrduje, uz konstataciju da je ime važno simbolički.

– Najvažnije je, ipak, da imamo otvorene privrede i otvoreni region. I da zaista pokažemo i našim partnerima i investitorima da smo ne samo uspešni, nego da među sobom imamo jedan novi odnos – zaključio je Čadež.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike