"Sve što može, treba legalizovati odmah"

08.08.2021

10:15

0

Autor: Nikola A.

Građevinci traže da se ubaci da srpske firme mogu da budu direktni izvođači

"Sve što može, treba legalizovati odmah"
Copyright Goran Rodić, Printscreen/Youtube

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić rekao je danas da se domaća operativa mora sačuvati, u suprotnom, ako se izgubi, Srbija bi mogla da ima velikih problema, a naglasio je i da brojni objekti koji su napravljeni treba da budu legalizovani.

Kada je rec o legalizaciji, Rodić je za TV Tanjug rekao da je taj zakon decenijama problem.

– To je problem još od (bivše) SFRJ, jer vas zakon uslovljava da dobijate građevinsku dozvolu da radite. Međutim, sve što moze da se legalizuje, treba legalizovati, pod hitno. Ko god ima svoju kuću, plac, treba da legalizuje, neka se posle pravne stvari rešavaju – kaže Rodić.

Rodić poručuje da se u Srbiji danas mnogo radi.

– Država je krenula u veliki investicioni poduhvat na svim nivoima, pa i na energetici, sređivanju infrastrukture. Velike pare su odvojene. Što se nas građevinaca tiče, jedini naš uslov je bio da građevinska operativa dobije status koji zaslužuje, da dobijemo kapitalne poslove. Javile su se nove, ozbiljne firme, a ako u skorijoj budućnosti se ne obezbede nove poslovi, biće problema. Stranci su glavni izvođači ovde, a 80 odsto tih poslova mi odrađujemo – rekao je Rodić.

On kaže da građevinci traže da se ubaci da srpske firme mogu da budu direktni izvođači, posebno u delu gde su kapitalni objekti.

– To moraju da rade domace operative zbog referenci. Energoporjekt, CIP i još neke firme – njih morate sačuvate, ako oni odu, mi smo gotovi. Doći će vreme kada će trebati da se održavaju mostovi, putevi, a to može da radi domaća radna snaga i da se time dobiju radna mesta – dodaje Rodić.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

On kaže da mnogo srpskih firmi radi u inostranstvu i da bi oni mogli i ovde da rade.

– Naši ljudi su cenjeni u inostranstvu, ima 20.000 naših koji rade u inostranstvu, a bilo bi dobro kad bi se vratili. Dobro je što radi država, nije slučajno kada se kaze da kod nas raste BPD, a tamo negde pada. Treba operativu sačuvati, zaposliti, ako ih izgubimo, imaćemo velikih problema. Biće problematično održavanje postova, mostova, tunela.

– Domaću operativu moramo sacuvati – naglašava Rodić.

Njega ne čudi, kako kaže, da su Niš i Kragujevac, kao i još neki gradovi, ispred Beograda po prodaji nekretnina.

– Niš i Kragujevac su ispred Beograda po prodaji nekretnina. To je normalno da kada vam dolaze fabrike – tu tržiste skače. Te fabrike uslovljavaju da se trziste preseli na manje centre u odnosu na glavni grad, kao što su i Novi Sad, Subotica, Zrenjanin – dodao je Rodić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike