Upozorenje klimatologa: 5G mreža povećaće emisiju CO2

20.12.2020

15:33 >> 15:35

0

Ističe se da bi 5G mreže mogle biti odgovorne za otpuštanje dodatnih tri do sedam milijardi tona CO2

Upozorenje klimatologa: 5G mreža povećaće emisiju CO2
Copyright Elmira Ashirova/Pixabay

Uvođenje 5G tehnologije moglo bi da prouzrokuje naglo povećanje potrošnje električne energije i prema tome povećanje emisija stakleničkih plinova, upozorava se u izveštaju francuskog Visokog veća za klimu, prenosi France 24.

U izveštaju koji je objavljen u subotu, ističe se da bi 5G mreže mogle biti odgovorne za otpuštanje dodatnih tri do sedam milijardi tona CO2. Uvođenje 5G mreže kontroverzno je pitanje u Francuskoj.

Pročitajte još

Desetine zastupnika zatražili su moratorijum na njeno uvođenje zbog nepoznanica u vezi njenog uticaja na zdravlje i okolinu. U izveštaju se upozorava da je ta tehnologija tek vrhunac ledenog brega. Dodatne emisije ugljenika mogla bi izazvati i proizvodnja novih elektroničkih uređaja.

– Tražimo moratorijum i naš zahtev danas je još relevantniji s obzirom na to da je Visoko veće navelo da treba da utvrdimo uticaj tehnologije na okolinu pre nego što je uvedemo – rekao je Eric Piolle, zastupnik francuskih Zelenih.

Međutim, telekom provajderi tvrde da je izveštaj prevideo neke pozitivne aspekte koji čine 5G tehnologiju puno delotvornijom od ranijih tehnologija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SEEbiz

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike