EBRD: Srbija uspešno suzbila širenje siromaštva, kriza najviše pogodila mikro preduzeća

17.09.2020

08:56 >> 13:54

0

Vlada Srbije ponudila je najizdašniji ekonomski paket na zapadnom Balkanu, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj

EBRD: Srbija uspešno suzbila širenje siromaštva, kriza najviše pogodila mikro preduzeća
Copyright Profimedia

Vlada Srbije ponudila je najizdašniji ekonomski paket na Zapadnom Balkanu i uspešno je suzbila širenje siromaštva izazvanog pandemijom koronavirusa, ali i dalje ostaju izazovi u radu, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Pandemija koronavirusa najviše je pogodila mikro preduzeća u Srbiji i dovela je do smanjenja radnog vremena tokom drugog tromesečja 2020. godine, što je ekvivalentno gubitku 510.000 radnih mesta sa punim radnim vremenom, ali vladin ekonomski paket uspešno je suzbio širenje siromaštva, objavila je EBRD u izveštaju koji je radila zajedno sa Međunarodnom organizacijom rada (ILO), prenosi portal SEEbiz.

Opalo radno vreme

Do danas je kriza najteže pogodila mikro preduzeća, koja zapošljavaju više od 735.000 radnika, jer je više od jednog od četiri potpuno prestalo s radom, dok je radno vreme u Srbiji opalo za oko 14,8 odsto u toku drugog kvartala 2020. zbog kraćeg radnog vremena i šema čekanja.

Vlada Srbije pružila je, kako je istaknuto, svoju najizdašniju i najmoćniju meru finansijske pomoći u obliku subvencija za zadržavanje zaposlenosti, što je za mikro, mala i srednja preduzeća iznosilo oko 65 odsto ukupnih troškova rada.

– Ako se zdravstvena kriza nastavi, a programi zadržavanja zaposlenja prekinu, međutim, ljudi bi mogli da budu gurnuti u nezaposlenost – upozorava studija.

Rizični sektori

Takođe, izveštaj identifikuje sektore u kojima je više od 700.000 radnika u neposrednom riziku dok zdravstvena kriza i dalje traje, a to su: trgovina na veliko, trgovina na malo, smeštaj, transport, usluge, šumarstva i seče drva, ratarska i stočarska proizvodnja. Od ove radne snage, gotovo 314 000 je samozaposlenih, a više od 267 000 neformalnih radnika.

MOR i EBRD uspostavili su zajedničku radnu grupu za procenu uticaja krize na ekonomije regije ispitivanjem kratkoročnih i srednjoročnih efekata na zapošljavanje i tržište rada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SEEbiz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike