Od mini Šengena najviše koristi u Srbiji u oblasti hrane

19.09.2020

12:24 >> 14:03

0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović istakao da osnivanjem ove zone dobijamo jedan novi prostor na tržištu

Od mini Šengena najviše koristi u Srbiji u oblasti hrane
Copyright Tanjug/ Zoran Žestić

Jedna od oblasti koja će najviše profitirati osnivanjem “mini Šengena” je oblast hrane, jer se ruše sve barijere koje se tiču fitosanitarnih sertifikata. Dobijamo jedan novi prostor na tom tržištu koliko god ono bilo, rekao je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Na svečanoj sednici Saveza za hranu i poljoprivredu NALED-a, Nedimović je naveo da pored Srbije, Severne Makedonije, Albanije i prostora koji kontroliše Priština, može lako da se desi da i BiH donese odluku da se pridruži “mini Šengenu”.

– Nama je potreban prostor da se širimo – rekao je Nedimović, i poručio da Srbija i njene kompanije iz oblasti prehrambene industrije ne mogu da ispadnu iz “lige šampiona” i da o tome govore cifre u oblasti trgovinske razmene sa svim tim prostorima na kojima planiramo da trgujemo i na kojima već trgujemo.

– Sada polako ulazimo u drugu zonu gde sa drugim igračima ulazimo u suficit. To samo govori kolika je snaga prehrambene industrije u Srbiji – naveo je ministar.

On kaže da naredna vlada mora da ima potpuno novi pristup prehrambenoj industriji kada je reč o privlačenju novih investicija, a svom naslednika na čelu resora koji je do sada vodio predlaže da mu u fokusu budu oblast bezbednosti hrane, “mini Šengen” i e-agrar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike